Greklands förre energiminister, Syriza-politikern Panagiotis Lafazanis, ska det nya vänsterpartiet. Foto: TT

Grekland laddar för nyval – nytt vänsterparti bildat

Uppdaterad
Publicerad

Uppladdningen inför det grekiska nyval som väntas om fyra veckor har tagit fart. Ett nytt vänsterparti har bildats, byggt på motstånd mot nya åtstramningskrav från krislandets långivare.

Partiet har fått namnet Folklig enhet och kommer att ledas av den förre Syriza-politikern och energiministern Panagiotis Lafazanis, rapporterar grekiska medier som nyhetsbyrån Reuters hänvisar till.

Lafazanis har tillsammans med flera andra Syriza-ministrar under sommaren sparkats ut ur den grekiska regeringskoalitionen sedan han röstat mot partilinjen i frågan om ett nytt stödpaket med nödlån och reformkrav från euroländerna.

Ekonomiska krisen i Grekland

Ser ut att upplösas

Med sig tar Lafazanis 25 av Syrizas 149 ledamöter i det sittande grekiska parlamentet, vilket gör gruppen till det tredje största i det parlament som nu ser ut att upplösas.

Syriza-ledaren Alexis Tsipras, som avgick som premiärminister i torsdags för att bana väg för nyval, har under sommaren gjort en u-sväng i frågan om reformkraven från euroländerna. Han stod då inför hotet om att Grekland skulle sparkas ut ur eurozonen och en total finansiell kollaps i krislandet, med en arbetslöshet på över 25 procent och en ekonomi som har krympt med en femtedel på fem år.

Då han saknat tillräckligt stöd i de egna leden har Tsipras tvingats förlita sig på stöd från konservativa och socialdemokratiska röster i parlamentet i flera omröstningar om långivarnas reformkrav.

Meimarakis tar över

Sedan Tsipras kastat in handduken har Greklands president gett konservativa Ny demokratis ledare Vangelis Meimarakis i uppdrag att utreda om det finns underlag i parlamentet för en regering ledd av honom.

Detta ser dock näst intill omöjligt ut mot bakgrund av de djupa sprickor och motsättningar som präglar parlamentet efter sju månader av ohelig regeringsallians mellan Syriza och högerpopulistiska Oberoende greker. Ny demokrati är näst största parti, med 76 mandat i parlamentet.

Enligt konstitutionen har Meimarakis tre dygn på sig att försöka förhandla fram en ny grekisk regeringskoalition.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet