Franska högerpopulistiska partiet Nationella fronten, och dess ledare Marine Le Pen, tillhör en av flera som stödjer grekiske premiärministern Alexis Tsipras avvisande av förslag från Eurozonen. Foto: TT

Grekland: Nej-sidan får stöd från oväntade protestpartier i EU

Uppdaterad
Publicerad

Den vänsterinriktade grekiske premiärministern Alexis Tsipras ses nu mer eller mindre som hjälte av en rad europeiska protestpartier av olika politiska kulörer. Alla hoppas att den grekiska krisen ska leda till eurons sammanbrott och EU:s försvagning.

Det är en tämligen brokig samling av partier som är mot EU-etablissemanget. De stödjer Tsipras grekiska vänsterparti Syriza i dess kamp mot EU som kan leda till att Grekland tvingas ur euro-samarbetet och att euron underminderas, skriver den brittiska nyhetsbyrån Reuters.

Partier med i praktiken ingenting gemensamt förutom fientlighet mot EU:s spar- och åtstramningspolitik öser sympati över Greklands nej-sida, alltså den som vill att grekerna på söndag ska rösta nej till Eurozonens förslag.

Ekonomiska krisen i Grekland

Olika partier

Syftet är, skriver Reuters, att en motgång för de traditionella partierna ska öka stödet för dem själva i deras respektive länder.

Tsipras linje har förenat så olika partier som Spaniens nya vänsterparti Podemos, det invandringskritiska Lega Nord i Italien, och satirikern Beppe Grillos parti Fem stjärnor (som för övrigt sitter i samma partigrupp i EU-parlamentet som de svenska Sverigedemokraterna). Hit hör också det högerpopulistiska franska Nationella fronten under Marine Le Pen och det EU-kritiska Independence Party (Ukip), enligt Reuters.

Alla har de jublat över att Tsipras har avvisat det förslag från Eurozonen som innebär att Grekland får mer pengar för att genomföra drastiska samhällsreformer. Det slutade ju med att Tsipras avvisade förslaget och utlyste en folkomröstning till den 5 juli. Regeringen uppmanade grekerna att rösta nej.

Motsatta krafter i Europa

Podemos i Spanien, som nu kämpar om makten med både det konservativa Aleanza Popular och med det traditionella socialistpartiet PSOE, fick en triumfartad framgång i lokalval i maj.

Partiet kallar Tsipras ”exemplarisk” när han utlyste en folkomröstning eftersom han utpressats av långivarna, som representeras av EU, Internationella valutafonden IMF och Europeiska centralbanken ECB.

– I dag finns det två motsatta krafter i Europa: Åtstramning och demokrati, folkets regering eller marknadens regering, säger partiet i ett uttalande.

Underminera

Podemos, som leds av den karismatiske politikprofessorn Pablo Iglesias, är ideologiskt nära Tsipras Syriza, till skillnad från en del andra partier som nu stödjer honom.

Marine Le Pens Nationella fronten, den främsta oppositionskraften i Frankrike, är på andra sidan av det politiska spektrumet men välkomnade Tsipras valseger i januari med hoppet att det skulle bidra till att underminera euron.

Dess reaktion på Greklands brytning med de tre institutionernas förhandlare var entusiastisk.

Anti-stämning

– Jag hoppas att vi snart får se en första historisk motgång för den Europeiska unionen, sa Nationella frontens vice ordförande Florian Philippot och tillade att ett grekiskt utträde ur euron skulle ”visa att framgången för detta djävulska projekt går att stoppa”.

I Italien, där anti-euro-stämningarna har vuxit stadigt under sju år utan ekonomisk tillväxt vill båda de stora oppositionspartierna att Italien ska lämna den gemensamma valutan.

Lega Nords ledare Matteo Salvini, som i fjol blev den dominerande politikern i den italienska högern, på Silvio Berlusconis bekostnad, sade att Greklands svårigheter var ”först och främst beroende på Europas misslyckande”.

Bredare revolt mot åtstramningar

– Med en valuta som inte fungerar finns det inget man kan göra, sa Salivini och hyllade Tsipras för att han ”höll huvudet högt” och inte vek sig för kraven från Greklands långivare.

Rörelsen Fem stjärnor, vilket enligt opinionsmätningar nu är Italiens näst största parti, säger att Tsipras bereder vägen för en bredare revolt mot åtstramningar som drabbar södra Europa.

– Mycket snart kommer södra Europa att bryta euro-åtstramningarnas kedjor, skrev parlamentsledamöter på en blogg.

Kritiska till Grekland

Även Berlusonis parti Forza Italia säger att EU på ett odemokratiskt sätt försöker tvinga bort Tsipras från premiärministerposten, precis på samma sätt – anser Forza Italia – som Berlusconi tvingades att avgå vid eurokrisen 2011.

Det är, skriver Reuters, för tidigt att säga om dessa vitt skilda sympatisörer kan vinna sympatier genom att utnyttja den grekiska krisen. Mycket beror på om Grekland verkligen lämnar eurosamarbetet och hur det sedan agerar.

Det visar sig att stater som själva drabbats av åtstramningskrav är de som intar en mycket mera kritisk hållning till Grekland.

”Grekerna fuskade och fuskar”

Det gäller till exempel Irland, Portugal och Spanien. Ännu mer fientliga mot Grekland är de baltiska staterna, med mycket lägre löner och pensioner än Grekland. De ser det grekiska agerandet som ekonomisk oansvarighet.

– Grekerna fuskade före och efter det att de anslöt sig till eurozonen – och de fuskar nu, säger Janis Urbanovics till Reuters. Han är ordförande för det lettiska Concords parlamentariska grupp, som betecknas som socialdemokratisk.

Spränga eurozonen

– Frågan är inte om Grekland ska lämna eurozonen utan om det tänker stanna kvar och spränga eurozonen, säger han.

Det kan tilläggas att många medierapporter pekat på ett intresse från Ryssland att splittra EU och eurozonen. Detta med tanke på EU:s agerande med hårda ekonomiska straffåtgärder mot Ryssland på grund av annekteringen av Krim. Franska Nationella fronten tillhör de västeuropeiska partier som stödjer Putin och som även har fått lån för sitt partiarbete från Ryssland. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet