Pensionärer väntar på att få ta ut en del av sin pension. Foto: TT

Så fortsätter processen för nya lån till Grekland

Uppdaterad
Publicerad

Processen mot nya nödlån för Grekland fortsätter.

Nu på förmiddagen har Euroområdets finansministrar ett telefonmöte för att diskutera nästa steg – för det är flera steg kvar.

– Jag välkomnar det grekiska parlamentets ja, men det här är den enklare delan av överenskommelsen, skrev Slovakiens finansminister Peter Kazimir på Twitter i förmiddags.

Efter ett sent ja från det grekiska parlamentet kvarstår fortfarande frågan om hur den kortsiktiga finansieringen för Grekland – de så kallade brygglånen ska lösas – och flera nationella parlament, däribland det tyska, ska säga sitt.

ECB-beslut om bankstöd

Under dagen kommer den Europeiska Centralbanken också komma med ett nytt besked kring nödhjälpen till de grekiska bankerna. Den har legat kvar på samma nivå nu sen veckan innan valet och frågan är om de anser att det kan finnas möjlighet att öka stödet nu när processen gått vidare.

Ekonomiska krisen i Grekland

Det väntas också komma vidare information om hur man ska lösa de kortsiktiga ekonomiska behovet för Grekland. Där har kommissionen föreslagit att man ska använda efsm-fonden som tillhör alla EU-länder, och inte bara euroländerna.

Den lösning är ett politiskt känslig och bland annat Storbritannien har varit tydligt kritiskt.  Frågan är extremt viktig för Grekland då det stora nödlånspaketet kommer att dröja veckor även om man möter alla steg.

Fler parlamentsomröstningar

Det som kanske flest riktar sina blickar mot i den här processen är nu de nationella parlamenten som ska rösta om det här förlaget, och då kanske framförallt det tyska. Där förväntas en omröstning ske i morgon. Tyskland är ett av få länder som genom sin storlek ensamt kan fälla förslaget om en ny överenskommelse. För att det ska ske behövs ett nej från länder som tillsammans motsvarar 15 procent av pengarna i den europeiska centralbanken. Förbundskansler Angela Merkel har en tysk opinon där en stor del inte vill se ytterligare stöd.

Tyske finansministern Wolfgang Schäuble, som kanske drivit den genomgående tuffaste linjen gentemot Grekland i förhandlingarna, säger i dag i tysk radio att han kommer att slåss för att driva igenom den här frågan i parlamentet men lyfte dock fram det förslag som kommit från Tyskland om en tillfällig Grexit, att Grekland lämnar euron under en femårsperiod, och sade att det kanske fortfarande hade varit ”det bästa alternativet för Grekland”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet