Analys: Bo Inge Andersson: Obeslutsamma väljarna avgör i Grekland

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det såg ut att bli en lätt match för Greklands premiärminister Alexis Tsipras när han utlyste nyval i augusti. Men nu väntar sig många bedömare ett jämnt lopp mellan hans vänsterparti och den konservativa oppositionen.

En mätning visar att 35 procent av grekerna vill ha en bred regering där de båda största partierna ingår, alltså vänsterpartiet Syriza och det konservativa Nea Demokratia.

Det avvisar Tsipras medan den konservative ledaren Vangelis Meimarakis har talat om samarbete med Syriza, men inte med Tsipras.

Ekonomiska krisen i Grekland

Syriza har lett i fler mätningar än Nea Demokratia men skillnaderna har i regel varit så små att de fallit inom felmarginalen. Ibland har partierna legat på exakt samma siffra.

Grekiska bedömare har väntat sig ett mycket jämnt val. De obeslutsamma väljarna avgör. Det anses att många av dem som inte bestämt sig en gång röstade på Tsipras. Frågan är vilket beslut de kommer till på valdagen

Sista dagen opinionsmätningar fick publiceras, på fredagen, visade dock sex mätningar attt Tsipras ledde, en visade att Meimarakis ledde.

Förlorad generation

Den nye konservative ledaren har i alla fall blivit en obehaglig överraskning för Tsipras, som en gång hade en popularitetssiffra på över 70 procent. Enligt en mätning är Meimarikis nu den mest populäre politikern. Gapet till Syrizas fördel var i jul 25 procent – nu ligger de ofta lika.

Det blev inte bättre av att Tsipras i en tv-intervju rakt ut medgav att de som var i åldern 20 till 29 måste betraktas som en förlorad generation på grund av krisen.

Rapporter kommer om att väljarna i åldern 18 till 44 år nu i stor utsträckning har övergett Tsipras och Syriza.

Väljare i åldern 18 till 24 valde i valet i januari Tsipras. Populäraste parti bland 18-24-åringar är nu det nynazistiska Gyllene gryning, som kan bli tredje största parti med 6-7 procent av väljarna.

Fick ge med sig

Tsipras sågs som fräsch och ungdomlig när han vann valet i januari i år. Han lovade att rädda Grekland från kraven på åtstramning i förhandlingar med landets kreditgivare.

Han kämpade hårt i förhandlingarna men fick till sist ge med sig och acceptera en lösning som innebär skattehöjningar och reformer av samhället.

Det ledde till att hans parti sprack. Orsaken var bland annat besvikelse över att Tsipras anordnade en folkomröstning och rekommenderade väljarna att rösta nej till EU-förslagen. Nej-sidan vann stort – men sedan ändrade sig Tsipras och sa ja.

Ett slag såg det ut som om Tsipras, tack vare sitt hårdnackade motstånd i förhandlingarna, skulle behålla sin popularitet. Det var därför han bestämde sig för ett nyval i augusti.

Fadersfigur?

Men plötsligt tycktes många se den 61-årige konservative Meimarakis som en större garant för stabilitet. Hans vilja att samarbeta med Syriza i en koalition ger honom en viss aura av samförståndspolitiker i en svår tid.

Tsipras beskyller Meimarakis för att tillhöra det gamla gardet – det vill säga de politiker som förde Grekland in i krisen. Bara han kan bekämpa de gamla korrumperade eliterna som förstört landet, är hans budskap. Men för många har Meimarakis ändå blivit ett slags fadersfigur i en svår tid.

De båda stora partierna har båda legat på runt 25-30 procent i de flesta mätningar. Det grekiska valsystemet är så konstruerat att det ger största partiet en bonus på 50 mandat. Parlamentet har totalt 300 platser.

Men det anses att det behövs 38 procent för att ett parti ska få en egen majoritet i parlamentet.

”Själve djävulen”

Mycket tyder på att det efter valet måste bli något slags koalitionsregering.

Det är mittenpartiet Potami (Floden) som närmast kommer i fråga. Det väntas få 4 till 6 procent.

Partiledaren Stavros Theodorakis har sagt att man kan samarbeta med både Syriza och Nea Demokratia, ja, med själve djävulen om det bara kan hjälpa Grekland.

Det är dock möjligt att ett av de stora partierna till och med kan behöva två mindre partier som stöd. Då kan även det nu kraftigt reducerade socialistpartiet Pasok komma i fråga.

Tsipras har sagt att han bara vill regera med sin nuvarande partner, ett litet högernationalistiskt parti. Men det ser inte ut att komma in i parlamentet i detta val. Så om Syriza blir störst är frågan vilken/vilka partner man ska välja.

Lovar omförhandling

Tsipras lovar att det avtal ska omförhandlas, som han i somras accepterade med EU. Det begicks misstag som ska rättas till, lovar han.

Hans valtaktik handlar liksom tidigare om att beskriva sitt Syriza som det nya och fräscha – i motsats till det gamla partiet Nea Demokratia.

Meimarakis huvudtema i valet är att peka på hur ekonomin har försämrats under Syrizas sju månader vid makten. Han säger att Greklands partner i EU inte vill strypa landet.

Han lovar att sänka skatterna och få till stånd en skuldnedskrivning, vilket även Tsipras har talat om.

Önskar stark regering

Greklands motparter har dock inför valet sagt att det avtal som ingick i somras inte är omförhandlingsbart. Under alla förhållanden önskar de att det blir en stabil regering som kan genomföra de reformer som Grekland bundit sig för.

En regering med svagt parlamentariskt underlag kan underminera landets ekonomi väsentligt.

I år väntas Greklands ekonomi gå back med nära två procent. Arbetslösheten kan bli så hög som 28 procent och lönerna ligger idag på 2001 års nivå.

Sedan Grekland råkade i kris 2008-2009 har man hållit fyra parlamentsval och haft sju regeringar.

Och med tanke på ett eventuellt jämnt resultat är frågan om det blir ännu ett tredje parlamentsval i år.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet