Polis efter dådet på marknaden. Foto: TT

Gripen misstänkt för lastbilsattacken i Berlin har släppts

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som hade gripits av tysk polis efter händelsen med lastbilen på julmarknaden i Berlin har på tisdagskvällen släppts på fri fot. Enligt åklagare saknas bevis för att gå vidare.

Den 23-årige man som greps av polisen i Berlin tidigare misstänkt för att ha rammat julmarknaden har släppts, uppger den tyske statsåklagaren enligt Reuters.

Han släpptes på fri fot vid 19-tiden på tisdagskvällen.

Attentat i Berlin 2016

Brist på bevis

Statsåklagaren sa tidigare i dag att man skulle behöva fatta beslut om att häkta 23-åringen senast vid midnatt. Detta då tysk lag säger att en person som gripits ska åtalas formellt inom 24 timmar.

Det saknas nu alltså tillräckliga bevis för detta: Utredningen har inte kunnat bevisa att den misstänkte 23-årige mannen befann sig i lastbilen när den rammade julmarknaden.

Två personer i lastbilen

Två personer befann sig i lastbilen som körde in i en folkmassa på julmarknaden vid Breitscheidplatz i Berlin på måndagen.

Den ena var en polsk medborgare som hittades död i fordonet efter dådet. Mannen ska ha skjutits till döds.

Den som körde lastbilen tros ha flytt från platsen, men den tyska åklagarmyndigheten uppger att man inte har kunnat spåra den personen genom de vittnesuppgifter från attacken som kommit in.

Oklar anledning och motiv

Polisen utreder om det rör sig om ett terrordåd, men omständigheterna är ännu inte helt klara. Tyska statsåklagaren uppgav på tisdagseftermiddagen att man inte vet om det rör sig om en eller flera gärningsmän.

Minst 12 personer dog och 48 skadats i attacken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attentat i Berlin 2016

Mer i ämnet