Syriska rebeller i Aleppo. OBS! Personerna på bilden har inte nödvändigtvis med händelserna i artikeln att göra.

Grupperingar i Syrien anklagas för krigsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Väpnade motståndsgrupper i Aleppo och Idlib i Syrien ägnar sig åt kidnappningar, tortyr och godtyckliga avrättningar. Det hävdar människorättsorganisationen Amnesty i en ny rapport.

När syriska motståndsgrupper först tog över kontrollen i Aleppo och Idlib firade många invånare slutet på regeringens förtryck. Sedan dess har flera grupper själva använt samma repressiva metoder för allt från att stävja kritik till att straffa religiösa och etniska minoriteter.

I sin nya rapport har Amnesty dokumenterat 24 fall av kidnappningar, samt berättelser om tortyr och godtyckliga avrättningar, som utförts av fem olika väpnade grupper.

Syrienkriget

– Jag var glad att ha blivit av med den syriska regeringens orättvisa styre, men nu är situationen värre. Jag kritiserade Nusrafronten (en av motståndsgrupperna) på Facebook. Nästa morgon förde deras styrkor mig från mitt hem, säger en jurist från Idlib i rapporten.

Stöd av flera länder

Vid de fredsförhandlingar som hållits har minst 35 väpnade grupper deltagit. När samtalen återupptas kan de få en viktig roll för att skapa fred och bidra till en politisk lösning. Men ska de kunna få folkets förtroende är det enligt Amnesty av stor vikt att det internationella samfundet och de länder som stöder de väpnade grupperna omedelbart tar itu med övergreppen.

– Stater som är medlemmar i den internationella stödgruppen för Syrien (ISSG) – inklusive USA, Qatar, Turkiet och Saudiarabien, som är involverade i förhandlingar om Syrien – måste pressa väpnade grupper att sluta med övergreppen och uppfylla krigslagarna. De måste också stoppa alla transporter av vapen och annat stöd till grupper som begår krigsbrott och andra grova övergrepp, säger Philip Luther, chef för Amnestys Mellanöstern- och Nordafrikaprogram.

Använder tortyr

Vissa grupper har infört egna tolkningar av sharialagar och egna rättssystem. En hjälparbetare på ett sjukhus i Aleppo hölls fången i två månader innan han tvingades till ett ”erkännande”.

– När jag vägrade skriva under pappret gav förhörsledaren vakten order att tortera mig. Han placerade mina händer över huvudet och tvingade mig att lyfta benen i vinkelrät position. Sedan började han slå mig med kablar på fotsulorna. Jag stod inte ut med smärtan så jag skrev under, säger mannen i rapporten.

Fakta: Kriget i Syrien

Över 250.000 syrier har mist livet sedan konflikten startade med protester mot regeringen 2011. Mer än tolv miljoner människor har tvingats från sina hem.

Inbördeskriget förs nu på flera nivåer, mellan regeringsvänliga styrkor, väpnade motståndsgrupper och terrorgruppen IS. Alla parter har enligt en FN-kommission begått krigsbrott.

I februari 2016 inleddes samtal mellan den syriska regeringen och representanter för oppositionen. Samtalen har varit pausade sedan i april.

Mer än 4,5 miljoner syriska flyktingar befinner sig i Turkiet, Libanon, Jordanien, Irak och Egypten.

Källa: FN, Amnesty

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet