Guatemalas före detta president Otto Pérez Molina. Foto: TT

Guatemalas president avgår

Uppdaterad
Publicerad

Korruptionsskandalen fällde till slut Guatemalas president Otto Pérez Molina. Han avgick ett par timmar efter att en domare utfärdat en order om att han ska gripas.

Otto Pérez Molina har tidigare avvisat alla krav på att avgå innan hans period löper ut i januari. Men efter månader av folkliga protester har snaran den här veckan successivt dragits åt kring den 64-årige presidenten.

Förlorade immunitet

Enligt FN-utredare finns bevis för att Pérez Molina är direkt inblandad i korruptionshärvan inom landets tullmyndighet, och i tisdags röstade kongressen enhälligt för att frånta honom den immunitet som skyddar honom mot åtal.

Dagen därpå utfärdade en domaren en arresteringsorder. Några timmar efter det meddelade hans talesperson att Pérez Molina avgår ”för att på egen hand möta de rättsliga processerna.”

– När han förlorade sin immunitet hade han inte så mycket val, konstaterar Staffan Löfving, Guatemalakännare vid Stockholms universitet.

Utreds för penningtvätt

Hur mycket pengar Pérez Molina ska ha tagit emot i mutor har utredarna inte specificerat. Han utreds enligt åklagare också för penningtvätt, rapporterar Reuters. På torsdagsmorgonen lokal tid skulle han infinna sig i domstolen.

Kongressen väntas välja vicepresident Alejandro Maldonado till hans efterträdare.

Miljardkorruption

Korruptionen genomsyrar hela det guatemalanska samhället. Hur mycket pengar som försnillas varje år är en omöjlig fråga att svara på. Men några organisationer har gett sig på ett försök till överslagsräkning och kommit fram till en summa motsvarande cirka 4,5 miljarder svenska kronor, skriver AFP. Det motsvarar ungefär tre fjärdedelar av landets hälso- och sjukvårdsbudget.

Och Staffan Löfving är inte säker på att presidentens avgång kommer att mildra protesterna.

– Proteströrelsen är mycket bredare än så. Människor vill ha reformer som ska hindra det politiska systemet från att fungera som det gör. Det finns nya lagförslag som man vill att kongressen tar upp, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.