Guvernören Jaafar Mohammed Saad ska ha varit på väg till sitt kontor på söndagsmorgonen när hans konvoj attackerades. Foto: SVT/AFP

Guvernör i Jemen dödad i explosion

Uppdaterad
Publicerad

Guvernören i provinsen Aden i Jemen och sex medlemmar i hans följe har dödats i en explosion. Enligt säkerhetskällor rör det sig om en självmordsattack. Terrororganisationen Islamiska staten (IS) uppges ha tagit på sig dådet.

Guvernören Jaafar Mohammed Saad var på väg till sitt kontor på söndagsmorgonen när hans konvoj utsattes för en explosion i Tawahi-distriktet i hamnstaden Aden.

Myndigheter undersöker nu orsaken till explosionen. Först kom uppgifter om att det rörde sig om en raketattack, men enligt andra källor var det en självmordsbombare som rammade guvernörens bilkolonn med sin bil.

I ett uttalande ska terrororganisationen IS ha sagt att man detonerat en bil lastad med sprängmedel när guvernörens konvoj passerade ett distrikt i västra Aden, rapporterar Reuters.

FN mötte presidenten i går i Aden

Uppgifterna kommer dagen efter att FN:s sändebud till Jemen, Ismail Ould Cheikh Ahmed, mött president Abd-Rabbu Mansour Hadi i Aden för att diskutera förutsättningarna för fredssamtal mellan regimstyrkor och shiamuslimska Huthirebeller.

Målet är att få ett slut på inbördeskriget i Jemen som nu pågått i åtta månader.

Flera år av stridigheter

Det fattiga Jemen har sedan 2011 plågats av inre stridigheter och oro, främst mellan regimen och de shiamuslimska Huthirebellerna som stöds av Iran. Rebellerna håller huvudstaden Sanaa och stora delar av det övriga landet. I februari i år utsåg presidenten Aden till tillfällig huvudstad.

Terrornätverket al-Qaida har utnyttjat den oroliga situationen i landet och tagit kontroll över områden i södra och östra Jemen. För några dagar sedan uppgav boende och andra källor att terrornätverket kontrollerade städerna Zinjibar och Jaar i södra Jemen. al-Qaida har även ökat sin närvaro i Aden, skriver AP.

I mars tvingades presidenten gå i exil i Saudiarabien, men återvände till Aden i mitten av november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.