Delstatshuvudstaden Columbia är en av de hårdast drabbade platserna i South Carolina. Foto: TT

Guvernör om översvämningarna : ”Värsta skyfallen på tusen år”

Uppdaterad
Publicerad

De kraftigaste skyfallen någonsin har drabbat den amerikanska delstaten South Carolina. Minst tre personer har dött och hundratals har fått räddas ur sina vattenfyllda hus och bilar. Nu varnar guvernören människor för att gå ut eftersom det kraftiga regnet kommer fortsätta.

Det ihållande regnet har pågått i flera dagar och ska enligt meteorologerna fortsätta ytterligare ett dygn. Hittills har förstörelsen varit stor i South Carolina. Många människor har tvingats evakueras från sina hem med båt. Enligt delstatsguvernören Nikki Haley har det på vissa platser aldrig regnat så mycket som de senaste dagarna.

– Vi har inte sett de här regnmängderna på tusen år i de låglänta delarna. Så omfattade är situationen just nu, sade hon vid en presskonferens sent på söndagskvällen.

Undantagstillstånd utfärdat

På tre dagar har det regnat 35 centimeter i staden Charleston. Bara under söndagen fick räddningstjänsten rycka ut och rädda 100 personer ur bilar som hamnat i vattenmassorna.  Det hårda vädret orsakas av orkanen Juaqin, som dragit upp längs USA:s östkust. I lördags utfärdade president Barack Obama undantagstillstånd i området. Och i dag är alla skolor och universitet stängda. 

Delstatshuvudstaden Columbia har drabbats hårt av översvämningarna. Flera stora floder passerar staden. Kisha Simpson som bor där säger att hon aldrig sett något liknande förut.

– Jag trodde aldrig att det här kunde hända oss. Sånt här brukar inte hända här i South Carolina. Det här är fösta gången. Det är både chockerande och skrämmande. Men för barnen är det spännande. De viss gärna gå ut och leka i vattnet. De förstår inte faran, säger hon.

”Stanna inomhus”

Amerikanska röda korset har de senaste dagarna öppnat 18 tillfälliga boenden för evakuerade. Guvernören, Nikki Haley, uppmanar människor att stanna inomhus på grund av faran med de stora mängderna vatten. Dessutom väntas det kraftiga regnet fortsätta ytterligare ett dygn. 

– Stanna inomhus. Det här är ingenting som man ska gå ut och fotografera. Det är inget som man ska låta sina barn gå ut och leka i. Vattenmassorna är inte säkra och på många platser innehåller vattnet bakterier. Stanna inne och gå inte ut, säger guvernören Nikki Haley. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.