Guvenören i South Carolina, Nikki Haley, säger nu att det är dags att ta bort alla sydstatsflaggor som är hissade på officiella byggnader i delstatens huvudstad. Foto: TT

Guvernören: Ta ned flaggan

Uppdaterad
Publicerad

I dag tog South Carolinas guvernör Nikki Haley bladet från munnen i frågan om hissade sydstatsflaggor på officiella byggnader i delstatens huvudstad Columbia.

De ska bort, är hennes besked i frågan som varit så het sedan masskjutningen i Charleston förra veckan.

– Det är dags att ta bort den, säger hon.

Det har varit stora protester runt om i South Carolina mot att flera myndighetsbyggnader har sydstatsflaggan hissad. Protestmarscher har hållits både i Charleston och i huvudstaden Columbia.

Kändisar har protesterat

Kända ansikten som tv-profilen Jon Stewart har också protesterat mot användandet av flaggan som för många är en symbol för det förtryck som svarta människor i USA fått utstå under många år.

Kyrkoskjutningen i Charleston

– Det är galet, det är rasistiskt. Nio blev skjutna i en svart kyrka av en vit kille som hatade dem och ville starta någon form av inbördeskrig, och sydstatsflaggan är hissad i South Carolina och gator är namngivna efter sydstatsgeneraler, säger han i ett tv-klipp som delats hundratusentals gånger.

Den republikanska guvernören Nikki Haley ville länge inte svara på några frågor om flaggan skulle vara kvar. I lördags hälsade hennes pressekretare att ”guvernören inte har laglig rätt att ändra på flaggan. Enbart generalförsamlingen kan göra det”.

”En djupt förnedrande symbol”

Men i dag uttalade hon sig till slut. Hon säger att det är dags att ta bort flaggan från delstatens huvudstad och att det inte spelar någon roll om flaggan är frihetssymbol för många.

– För många andra i South Carolina är flaggan en djupt förnedrande symbol för ett rasistiskt förflutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kyrkoskjutningen i Charleston

Mer i ämnet