Foto: AP/TT

De två dödligaste skjutningarna i USA i år har en sak gemensamt

Uppdaterad
Publicerad

27-åriga Meredith hade planerat en tv-kväll med vänner. Då dök hennes make, som hon ansökt om skilmässa från, upp och sköt ihjäl henne och sju av vännerna. En annan skjutning i USA i maj, där sju människor dog, följer ett liknande mönster. Faktum är att de två dödligaste masskjutningarna hittills i år haft en gemensam och utlösande faktor.

Det var under söndagskvällen den 10 september som Meredith Hight hade bjudit in vänner för att tillsammans se amerikansk fotboll på tv i Plano, Texas. Hennes mamma säger till lokala tv-kanalen WFAA att det var första gången hon orkat bjuda hem vänner till sin och makens gemensamma bostad efter separationen.

– Han tog det inte bra, att hon gått vidare och ansökt om skilsmässa. Hon var en skicklig kock och älskade att agera värdinna för vänner och familj, säger Debbie Lane.

Sju personer låg döda

När polisen kom till huset runt 20-tiden på kvällen efter att grannar larmat om skottlossning hittade de sju människor döda och två skadade. En person dog senare på sjukhus. Polisen konfronterade och dödade den misstänkta gärningsmannen Spencer Hight, 32, inne i huset.

Polis spärrade av huset där Spencer Hight sköt ihjäl åtta personer. Foto: TT

LÄS MER: Åtta personer ihjälskjutna i Texas

Den näst dödligaste masskjutningen i USA under 2017 är en händelse i lilla staden Brookhaven i Mississippi 28 maj i år, det skriver Huffington Post som uppmärksammar likheterna mellan de båda fallen. Sheena Godbolt befann sig i sin mammas hus på middag med flera familjemedlemmar.

Lyckades fly med barnen

Hon hade lämnat sin man Willie bara några veckor tidigare. Plötsligt dök Willie upp, tog sig in i huset och sköt ihjäl Sheenas mamma, äldre syster och moster. Sheena lyckades ta med sig deras två gemensamma barn och fly ut ur huset.

En polisman som larmats om skottlossning anlände till bostaden och sköts ihjäl av Wilie Godbolt. Sedan begav sig gärningsmannen till två andra adresser för att leta efter ex-hustrun. Han sköt ihjäl två av hennes syskonbarn, en 11-åring och en 18-åring, i det ena huset och hustruns andra syster och hennes man i det andra.

Willie Godbolt förs ut till en polisbil efter en första rättegångsdag i juli 2017. Foto: AP/TT

LÄS MER: Flera döda efter skjutning i USA

Han greps av polis vid den tredje brottsplatsen. Medan Godbolt satt i handfängsel på marken snappades hans bekännelse upp av en reporter från lokaltidningen Clarion Ledger.

– Jag försökte bara hämta hem mina barn. Men jag förtjänar inte att leva efter vad jag gjort, min plan var att bli ihjälskjuten av polis, sa han till tidningen innan han fördes till polisstationen.

Våldsamt beteende från gärningsmannen

Enligt organisationen Everytown, som jobbar för att minska det dödliga vapenvåldet i USA, är majoriteten av masskjutningar relaterade till mäns våld mot kvinnor. 54 procent av masskjutningarna, alltså där fyra eller fler människor dör, mellan 2009 och 2016 begicks av en före detta partner eller familjemedlem.

I hälften av fallen funnits varningstecken i form av tidigare våldsamt beteende från gärningsmannen, hot, överträdelser av besöksförbud eller bevis på pågående missbruk. 

Till exempel hade Willie Godbolt besöksförbud och fick inte kontakta sin ex-hustru.

Men oftast uppmärksammas inte skjutningar som har mäns våld mot kvinnor som förtecken lika mycket som till exempel skolskjutningar eller terrordåd, skriver Huffington Post.

LÄS MER: Mamman ville skiljas – hon och barnen sköts ihjäl på järnvägsstation

Artikeln är uppdaterad efter publicering.

En av fyra ihjälskjutna i amerikanska massmord är barn

  • Mellan 2009 och 20016 begicks 156 massmord med skjutvapen i USA
  • Sammanlagt blev 1187 offer skjutna
  • Av dem dog 848, medan 339 personer skadades
  • Dessutom tog 66 mördare livet av sig och 17 av förövarna sköts till döds vid polisingripandena
  • Majoriteten av dessa massmord var relaterade till vad som i USA kallas för våld i hemmet men som vi i Sverige benämner som mäns våld mot kvinnor
  • Av samtliga dödsoffer i massmorden var 25 procent barn. I morden relaterade till mäns våld mot kvinnor var 40 procent av dödsoffren barn

Källa: Everytown research

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.