Hadi återvänder inte till Jemen

Publicerad

Flygbombningarna mot Huthirebellerna fortsätter. Samtidigt meddelar president Hadi att han inte återvänder till Jemen, medan utländsk personal evakueras från landet.

Minst 14 personer dödades i en serie explosioner i ett vapenförråd i hamnstaden Aden, uppger AFP. Förrådet lämnades obevakat och har lockat plundrare efter att militära befäl flytt striderna i staden tidigare i veckan.

Det kaotiska läget i Jemen, där shiamuslimska Huthirebeller strider mot regeringsstyrkor, ses som ett hot mot stabiliteten i hela regionen. Tillsammans med sina allierade har president Abd Rabbu Mansur Hadi under det arabiska toppmötet i Sharm el-Sheikh diskuterat en gemensam militär styrka för att återta kontrollen.

Krisen i Jemen

Presidenten meddelar att han inte åker tillbaka till Jemen, utan väntas stanna i ett arabiskt land i regionen.

– Han kommer att återvända till Aden när kaoset är under kontroll, säger utrikesminister Riyadh Yassin enligt AFP.

Sisi är oroad

En som stödjer förslaget om gemensamma styrkor är Egyptens president Abdel Fattah al-Sisi.

– Det finns ett aldrig tidigare skådat hot mot den arabiska identiteten, ett hot som kommer att splittra den arabiska nationen om det sprids, säger han enligt Reuters.

Parallellt med diskussionerna i Egypten fortsätter militäralliansen med Saudiarabien i spetsen att flygbomba Huthimål i Jemen. Under tre dagar har minst 61 personer mist livet och över 203 har skadats, enligt en källa på hälsodepartementet i Aden som AFP talat med.

Situationen i Aden har blivit allt mer spänd och oron ökar över att en av Hadis sista bastioner ska falla i rebellernas händer. Utländska diplomater har evakuerats från Aden med hjälp av den saudiska flottan. FN meddelade på lördagen att dess internationella medarbetare lämnar landet.

President Abd Rabbu Mansur Hadi uppmanar den saudiskledda alliansen att fortsätta med attackerna till det att rebellerna ”ger upp” och drar sig tillbaka.

Förhandlingslösning efterfrågas

Men bomberna kommer troligtvis inte att bidra till någon långsiktig stabilitet. Saudiarabiens kung Salman och USA:s president Barack Obama har talat i telefon och är överens om att det krävs en politisk lösning framförhandlad via FN.

– Det är min innerliga förhoppning att ledarna på toppmötet kommer att fastställa tydliga riktlinjer för att lösa krisen på ett fredligt sätt, säger FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon på plats i Sharm el-Sheikh, enligt AFP.

Fakta: Alliansen mot Huthirebellerna

Saudiarabien leder flygangreppen mot Huthirebellerna i Jemen. Enligt al-Arabiya ska de ha bistått med 100 stridsflygplan och 150 000 soldater.

Över tio länder uppges ingå i alliansen, däribland Förenade arabemiraten, Bahrain, Kuwait och Qatar. Egypten, Jordanien och Sudan har också sagt att deras militär är inblandade. Marocko har också erbjudit sin hjälp.

Vita huset har uppgett att USA bistår med hjälp i form av logistik och underrättelseuppgifter. Turkiet har också uttryckt sitt stöd för insatsen.

Iran har däremot krävt att den militära insatsen ska upphöra omedelbart. Också Kina har uttryckt oro och manar till dialog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Jemen

Mer i ämnet