Bilden togs den 22 augusti 2014, i samband med att Hamas avrättade misstänkta förrädare utanför en moské. Foto: TT

Hamas anklagas för krigsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Under kriget i Gazaremsan sommaren 2014 avrättade Hamas minst 23 palestinier, enligt Amnesty International. Människorättsorganisationen anser att övergreppen utgör krigsbrott.

– Hamas styr Gaza de facto. Brotten begicks under en väpnad konlikt. Det gör att det är krigets lagar som gäller. Att avrätta någon utan rättegång, någon som befinner sig i fängsligt förvar, är ett krigsbrott, säger Saleh Hijazi, ansvarig för Gaza på Amnesty International, till TT.

Mitt under brinnande krig, med över 2.000 döda palestinier, genomförde islamiströrelsen Hamas – som har den lokala makten i Gaza – en brutal kampanj med kidnappningar, tortyr och utomrättsliga avrättningar av den egna befolkningen, enligt en ny rapport från människorättsorganisationen. Hamas hävdar att de avrättade samarbetade med Israel.

Konflikten i Gaza 2014

– Det är fullkomligt motbjudande att Hamas utnyttjade tillfället att skoningslöst göra upp med motståndare och genomföra utomrättsliga mord, samtidigt som israeliska styrkor tillfogade befolkningen i Gaza massiv död och förstörelse, säger Hijazi.

Svår misshandel

Enligt rapporten satt minst 16 av motståndarna i Hamasfängelse långt innan kriget bröt ut.

– Flera av dem väntade på utgången av sina rättegångar när de togs ur fängelset och avrättades.

Bland annat tar rapporten upp mordet på Atta Najjar, en tidigare polis som avtjänade ett 15–årigt straff. Han greps 2009, men togs ur fängelse den 22 augusti förra året och dödades.

”Hans kropp var som om du hade lagt den i en säck och krossat den. . . den var genomborrad av 30 kulor. . . Och hjärnan saknades. Det var tomt”, berättar Atta Najjars bror i rapporten.

Sex av avrättningarna skedde inför en folkmassa med hundratals människor inklusive barn, intill Omarmoskén. Bilder därifrån har spritts över hela världen via sociala medier och visar hur männen skjuts i huvudet, stående på knä framför en vägg.

Många emot

– Det här är ett mycket känsligt ämne i Gaza. Även inom Hamas finns det många som tycker att det här är fel. De misstänkta ska dömas i domstol och inte arkebuseras utan rättegång, berättar en människorättsaktivist från Gaza för TT.

Han vill inte att vi skriver hans namn och förklarar att många i Gaza anser att avrättningarna ger en dålig bild av Gaza, men att många är beredda att sätta den palestinska saken före rättssäkerheten.

– Under brinnande krig är många beredda att godta andra lagar och regler. Då handlar det om överlevnad.

Fakta: Hamas

Hamas betyder islamiska motståndsrörelsen och är en palestinsk sunnimuslimsk rörelse med en politisk och en väpnad gren.

Hamas har makten i Gazaremsan, medan Västbanken styrs av meningsmotståndare. Israel kontrollerar förbindelserna mellan de palestinska områdena och deras yttre gränser.

Hamas är representerat i en palestinsk samlingsregering som bildades i juni 2014.

Hamas klassificeras som en terroristorganisation av bland andra EU, Israel och USA.

Hamas har en militär gren, Izz al-Din al-Qassam-brigaderna, eller helt enkelt Qassam-brigaderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten i Gaza 2014

Mer i ämnet