Benoît Hamon (till vänster) ställs mot Manuel Valls (till höger) i den andra omgången av Socialistpartiets primärval. Foto: TT

Hamon skrällde sig förbi Valls i franska vänsterns första valomgång

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterlutande Benoît Hamon, beryktad för sitt förslag kring medborgarlön till alla fransmän, var de franska vänsterväljarnas favorit i söndagens primärval. Om vecka ställs han mot tvåan, den före detta premiärministern Manuel Valls, i en avgörande valomgång, som tydliggör splittringen inom den franska socialdemokratin.

Det blev en mindre skräll när fransmännen under söndagen gick till primärval för att utse vem som ska representera det regerande socialdemokratiska Socialistpartiet som kandidat i vårens presidentval.

Hamon framför favoriten Valls

Den mer vänsterorienterade kandidaten, före detta utbildningsministern Benoît Hamon, stod redan efter att en dryg tredjedel av rösterna hade räknats som klar segrare, med omkring 36 procent av rösterna. Siffran skulle visa sig hålla under hela rösträkningen.

Presidentval i Frankrike 2017

Han placerade sig därmed framför den tidigare premiärministern Manuel Valls, som slutade som tvåa på omkring 31 procent.

I opinionsundersökningarna inför primärvalet ledde Valls stort, med omkring 35 procent i mätningarna, medan Hamon låg och kämpade med Arnaud Montebourg om en andra plats på omkring 25 procent. Montebourg slutade trea i söndagens val med omkring 18 procent av rösterna.

Avgörande rond om en vecka

Än är det dock inte avgjort. Då ingen kandidat nådde över 50 procent av rösterna, anordnas i enlighet med det franska valsystemet en andra valomgång om en vecka, söndag den 29 januari.

Då möts enbart Valls och Hamon igen i en avgörande rond.

Två olika vänstervisioner som möts

Det blir en tydlig ideologisk strid, som länge bubblat inom den franska valrörelsen. Manuel Valls har en mer centerorienterad politik, i linje med den han fört som premiärminister de senaste åren under president Hollande. Huvuddragen är att fortsätta jobbet med att minska statsskulden och arbeta för ökad flexibilitet på arbetsmarknaden.

Benoît Hamon tillhör Socialistpartiets vänsterfalang och vill reformera det politiska systemet. Han vill också se över arbetsmarknaden och förkorta arbetsveckan från 35 till 32 timmar. Hans mest uppmärksammade förslag handlar om en medborgarlön till alla franska medborgare.

– Jag vill säga till Manuel Valls att jag är väldigt glad att få fortsätta debattera med honom nästa vecka, hans samhällsvision mot min samhällsvision, sa Hamon under sitt segertal på söndagskvällen.

– Jag är glad att jag står mot Benoît Hamon, för nu i kväll börjar en ny kampanj. Ett tydligt val visar sig framför oss, svarade sedan Valls i ett eget tal.

Fördel Hamon

Om inget dramatiskt sker kring valdeltagandet, som var ovanligt men förväntat lågt för ett primärval, med mellan 1,5 och 2 miljoner röstande, pekar det mesta i nuläget på att det blir Hamon som står som ensam segrare om en vecka.

Trean i den första omgången, Montebourg, har uppmanat sina följare att lägga sin röst på Hamon på söndag, vilket skulle ge Hamon en ordentlig skjuts och placera honom långt förbi Valls.

Lång uppförsbacke i presidetnvalet

Vem det än blir, blir det sedan en hård kamp inför presidentvalet, vars första omgång hålls den 23 april. Efter det utbredda missnöjet med socialdemokraten Hollandes mandatperiod har kandidaterna åt höger, den konservativa François Fillon och Front Nationals Marine Le Pen, ett rejält försprång i opinionen.

Samtliga kandidater i söndagens vänstra primärval, bedyrade att det viktigaste av allt är att besegra högern och inte varandra.

Fortsatt vind i seglen för Macron

Det är dock inte bara högern som en vänsterkandidat måste övervinna.

Även Emmanuel Macron, tidigare ekonomiminister i den socialdemokratiska regeringen, har sprungit ifrån sina före detta partikollegor med sin nu oberoende, centerorienterade presidentkampanj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet