Polisen i Belgien griper en misstänkt. Foto: TT

Han är en av terroristerna i Paris

Uppdaterad
Publicerad

Tre av de sju terroristerna har identifierats. Tidigt identifierades 29-årige Omar Ismaël Mostefaï som en av gärningsmännen, under söndagseftermiddagen identifierades ytterligare två, franska medborgare boende i Bryssel.

Samtidigt som tre av de sju döda gärningsmännen har identifierats har polisen också gått ut med bild och namn på en man som misstänks för inblandning i dåden, 26-årige Abdeslam Saleh.

Polisen beskriver honom som farlig för allmänheten och vill få in tips till +33 (0)1 53 71 53 71.

Terrordåden i Paris

Identifierades genom sitt finger

Än så länge är myndigheterna mycket förtegna om gärningsmännen. Av de döda gärningsmännen är det bara Mostefaï som namngivits. Han var känd för polisen som en småtjuv innan han identifierats som en av de sju terrorister som brutalt mejade ner 132 människor i Paris sent på fredagen den 13 november.

Mostefaï ska ha identifierats av polis genom sitt finger, som hittats bland spillrorna i konserthuset Bataclan, där han sprängde sig till döds och tog otaliga oskyldiga med sig in i döden.

Nyhetsbyrån AFP har efter bekräftelse från åklagare att Omar Ismaël Mostefaï var en av de sju terroristerna kartlagt honom.

Dömd för åtta brott

Han föddes den 21 november 1985 i Parisförorten Courcouronnes, och har enligt polisregistret som AFP tagit del av dömts för åtta mindre brott mellan 2004 och 2010, men aldrig suttit i fängelse.

Den franske åklagaren Francois Molins säger till AFP att Mostefaï kartlagts av myndigheter som en högriskkandidat att radikaliseras redan 2010.

– Men innan fredag har han aldrig varit föremål för en terrorutredning eller misstanke om terrorbrott, säger Molins.

Brodern: Det är vansinne

Den misstänkte terroristens pappa och 34-årige bror frihetsberövades på lördagen. Brodern ska ha anmält sig själv till polisen.

– Det är galet, det är vansinne. Jag var i Paris i går och såg helvetet braka loss, sa brodern till AFP innan han togs in i förvar.

Brodern, ett av flera syskon till Omar Ismaël Mostefaï, bröt med sin bror för flera år sedan. Han kände till att Mostefaï ska ha varit inblandad i mindre brott men säger till AFP att han aldrig kunnat föreställa sig att hans bror skulle kunna radikaliseras.

Det sista han hörde av sin bror var att han åkt till Algeriet.

– Det är lång tid sedan jag hörde något. Jag ringde mamma igår, men hon visste ingenting heller, säger han till den franska nyhetsbyrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet