Polisen varnar allmänheten för Abdeslam Salah som bedöms som farlig. Foto: TT

Salah Abdeslam är Europas mest jagade man

Uppdaterad
Publicerad

26–årige Salah Abdeslam jagas för inblandning i terrordåden i Paris. Ett misstag från fransk polis kan ha gett honom ett försprång.

Salah Abdeslam pekas tillsammans med sina två bröder ut som kärnan i den terrorcell som utförde dåden. I samband med att fransk polis under söndagskvällen släppte ett foto på Abdeslam Salah varnades allmänheten att närma sig honom, eftersom han bedöms som farlig.

Hans storebror dödades när han utlöste en självmordsbomb utanför restaurangen Le Comptoir Voltaire i fredags. En annan bror har gripits av belgisk polis. 

Terrordåden i Paris

Abdeslam Salah är född i Belgien, men är fransk medborgare. Polisen i de bägge länderna har nu samordnat sitt sökande efter 26–åringen. Belgisk polis har också efterlyst Salah Abdeslam internationellt. 

Blev en ledtråd

Polisen trodde inledningsvis att Abdeslam Salah var död, men en kvarglömd parkeringsbiljett i den bil som hyrts av honom fick polisen på andra tankar.

Bilen, en belgiskregistrerad Volkswagen Polo hittades nära konsertlokalen Bataclan. Parkeringsbiljetten var utskriven i Molenbeek, en stadsdel i Belgiens huvudstad Bryssel och polisen kontaktade omgående kollegorna i Belgien.

Att bilen kunde kopplas till Salah Abdeslam ska ha lett till att belgisk polis under lördagen grep sju personer i Molenbeek, däribland Salah Abdelslams bror, skriver tidningen The Telegraph.

Släpptes av polisen

Ett misstag från fransk polis kan dock ha gett Abdeslam ett försprång. Den bil som han färdades i natten mellan fredag och lördag ska ha stoppats i norra Frankrike, nära gränsen till Belgien.

Patrullen som stoppade bilen ska ha frågat ut Abdeslam Salah och sedan släppt honom, uppger nyhetsbyrån AP, som hänvisar till källor inom den franska säkerhetstjänsten och polisen.

Ska ta krafttag

I skuggan av fredagens terrordåd som kostat 129 människor livet faller en allt mörkare skugga över Belgien, som blivit ett allt hetare spår i jakten på personer med kopplingar till terrordåden.

Molenbeek beskrivs som en stadsdel präglad av utanförskap och där radikala muslimska krafter fått fotfäste.

I en intervju med den belgiska tv–kanalen VRT sade landets inrikesminister Jan Jambon att myndigheterna inte har kontroll över situationen i stadsdelen och att man nu ska ta krafttag gentemot radikala krafter som verkar där. 

Misstänkta gärningsman

  • Sju terrorister dog i attentaten den 13 november. Sex av dem detonerade sina bombvästar och den sjunde sköts av polis.
  • En av de döda är Ismail Omar Mostefai, 29 år. Han utlöste sin bombväst vid konserthallen Bataclan, där 89 människor dog. Flera släktingar till honom har gripits av polis.
  • En man född 1995 utlöste sin bombväst vid Stade de France. Han namnges av Washington Post som Bilal Hadfi, som ska ha stridit för Islamiska staten i Syrien.
  • Brahim Abdeslam, född 1984, utlöste sin bombväst vid café Comptoir Voltaire på Boulevard Voltaire. Han är fransk medborgare, bosatt i Belgien. och en av tre bröder misstänks ha varit inblandade i Parisdåden.
  • Salah Abdeslam, den andre brodern, är internationellt efterlyst av belgisk polis och fransk polis har gått ut med namn och bild på honom. Han är född i Belgien men ska vara fransk medborgare och uppges vara farlig. Han misstänks vara en åttonde gärningsman.
  • Den tredje brodern har gripits i Belgien. Det är oklart på vilket sätt som han är inblandad i dåden. Total ska sju personer ha gripits i Belgien för inblandning i attentaten.
  • Fransk polis har inte lämnat några uppgifter om de övriga fyra döda gärningsmännen, två som dog vid konserthallen och två vid Stade de France.
  • Abdelhamid Abaaoud, en 27-årig belgisk man, pekas ut som hjärnan bakom attackerna.

Källor: Åklagarmyndigheten i Frankrike, Washington Post och BBC

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet