Farhad Osman tvingas bära sin 92-åriga sjuka farmor Naila Abdelkader på ryggen. Foto: Niclas Berglund

Han bär sin farmor i flykt från IS

Uppdaterad
Publicerad

92-åriga Naila Abdelkader är bland de sista civila att lämna staden Kobani i norra Syrien. Men hon är sjuk och inte kan gå och hennes familj tvingas bära henne på ryggen över gränsen till Turkiet. – Det är min mor, jag måste, säger hennes son Driye Osman.

Eftersom den kurdiska staden Kobani numera är en spökstad fanns det inte ens någon som kunde köra henne till gränsen, så hennes son Driye Osman och sonson Farhad Osman har turats om att bära henne på ryggen i flera kilometer, från hemmet över gränsen hit till Turkiet.

– Det pågår strider två kilometer från centrala Kobani. Vi var tvungna att fly, säger Driye Osman.

Befarar att IS tar staden

Islamiska staten, IS, har de senaste dagarna kommit närmare och närmare Kobani, och i dag var det hårda strider mellan IS och kurdisk milis alldeles på stadsgränsen. Många kurder befarar att staden kommer falla till IS.

– Varför finns ingen som hjälper oss? Var är FN? säger Farhad Osman.

På den turkiska sidan tvingas Naila Abdelkader bäras i ungefär en kilometer, i 30 graders värme, tills de kommer fram till ett flyktingläger.

– Om IS intar Kobani betyder det slutet för oss, säger Driye Osman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.