David Cameron & Morgan Johansson. Foto: TT

”Han försöker dela in folk i grupper”

Uppdaterad
Publicerad

Justitie- och migrationsministern Morgan Johansson (S) kritiserar nu Storbritanniens David Cameron för situationen i Calais.

Storbritanniens konservativa premiärminister David Cameron kallade tidigare i veckan de migranter som försöker ta sig i landet från franska Calais för ”en svärm” när han fick frågor om situationen. Uttalandet möttes av kritik på hemma plan och nu får han även kritik av svenska justitie- och migrationsministern Morgan Johansson (S).

Kritiserar i BBC-intervju

Det var i radioprogrammet ”The world this weekend” i BBC 4 med Mark Mardell som Morgan Johansson intervjuas. Radioprogrammet handlar om mottagandet av migranter i Sverige, vilket enligt Mark Mardell är tre gånger så högt i Sverige jämfört med Storbritannien.

Flyktingkrisen i Europa

Förutom att besöka Södertälje så besöker programmet även justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) som enligt reportern beskriver Calais som ett resultat av dåliga policys och onda avsikter.

– Jag tror att Storbritannien skulle kunna göra mycket mer än vad de gör (…) Till Sverige kommer det ungefär 1.000-1.200 personer varje vecka, och visst skulle vi kunna sätta upp gränser till Danmark dit vi har en bro, men då skulle vi hamna i exakt samma situation som ni är i nu, säger han i intervjun.

Är det värre än att tillåta folk komma in i landet och låta dem anstränga välfärdssystemet vilket är vad vår regering oroar sig för?

– Grunden för vår policy är att det är en mänsklig rättighet att få ansöka om asyl, särskilt nu när 60 miljoner människor är på flykt. Så när vi hör retoriken från vissa länder, inklusive Storbritanniens premiärminister, säger Morgan Johansson.

Han använde ordet svärm här om dagen..?

–  Ja, men inte bara det, utan att kalla de som vill till Storbritannien för ”illegala”. De är inte illegala när de kommer till ett land för att ansöka om asyl, det är inte olagligt.

”Han vill dela in folk i grupper”

I intervjun pratar Morgan Johannson om två olika typer av politiker.

– Det finns två typer av politiker; de som ser skillnader mellan människor och som försöker fördjupa klyftorna och sprida fördomar. Den andra typen av politiker som säger låt oss bygga på det vi har gemensamt

Av de här två grupperna, vilken tillhör David Cameron?

– När jag hör honom säga ”illegal” och ”svärmar” så tror jag att han försöker dela in folk i grupper. Det är inte konstruktivt, säger Morgan Johansson.

SVT Nyheter har sökt Morgan Johansson men han avböjer en intervju.

Hör intervjun här (cirka 13:45 minuter in i programmet)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet