Foto: SVT

”Han kan bli vår bästa president någonsin – eller sämsta”

Uppdaterad
Publicerad

I dag har den demokratiska politikern längst till höger ingenting gemensamt med den republikanska politikern längst till vänster. Och enligt experter och statsvetare befinner sig väljarkåren i mitten. Folke Rydén gör ett återbesök hos amerikanska väljare inför presidentvalet 8 november.

Familjen Pierce har röstat republikanskt i alla år – mamma Heidi, pappa Peter, döttrar Chelsea och Hanna och son Sam. Första gången SVT besökte familjen var år 1992, inför Clinton-Bush-valet och nästa gång 2008 inför Obama-Romney och nu 2016 inför Clinton-Trump.

Då, år 1992, bodde familjen i ett mindre hus än de gör i dag. De var yngre, och hade tre små barn att ta hand om.

USA-val 2016

I dag bor familjen i en stor villa (på samma gata som det förra huset) och äger tre bilar. Barnen är nästan alla vuxna, och trots motgångar har det gått relativt bra för familjens måleriföretag.

Cyniska inför valet

När det kommer till årets presidentval är familjen Pierce, som många andra amerikaner, inte särskilt optimistiska. Mamma Heidi tänker inte ens rösta, medan de andra familjemedlemmarna inte har bestämt sig än.

– Vi går och fantiserar om den perfekta kandidaten, men jag har inte hittat honom än, säger pappa Pierce och skrattar. Men hans ton blir snabbt seriös när den republikanska kandidaten kommer på tal.

”Inte uteslutit Trump”

– Jag har inte uteslutit Donald Trump, säger Pierce med en allvarlig blick i ögonen. Han tittar bort och nickar subtilt åt sin kommande tanke.

– Men det är inte långt ifrån.

Han tillägger att han definitivt inte skulle kunna tänka sig rösta på Hillary Clinton.

Dottern Chelsea säger att hon inte vet vad hon ska göra. Hon är inte överdrivet positiv till några av kandidaterna, men medger ändå att hennes avsky för Trump är större än för Hillary.

”Känner att hon inte är en bra person”

– Jag skulle vara mycket mer bekväm med Hillary i Vita Huset än Donald Trump.

Så varför röstar du inte på henne?

– Det kanske jag gör! säger hon och skrattar. Chelsea pausar sen i sitt utlägg och tänker till.

– Jag vet inte, det är något jag inte kan förklara förutom som en magkänsla. Jag känner bara att hon inte är en bra person.

Dottern Hanna säger att hon inte litar på Donald Trump, och att hon blir lite rädd för honom. Men, säger hon, han skulle ändå styra landet mer som ett företag – någonting som tilltalar Pierce-familjen.

– Allt som försvårar för landets företagare – regleringar, skatter, avgifter – ses som negativt. Även om det gagnar samhället i stort. Och Hillarys näringslivspolitik ligger troligen långt till vänster om hennes mans, så Donald Trump hade varit bättre för näringslivet, säger pappa Pierce.

”Blir intressant att se”

Den yngsta i Pierce-familjen är 24-åriga Sam, som ser på valet lite mer lättsamt.

– Jag gillar att han säger vad han tycker, för det gör han verkligen. Han rör nog gärna om i grytan. Jag kanske röstar på honom bara för att se vad som händer. Han kan bli vår bästa president någonsin – eller sämsta. Det blir intressant att se.

Mer av Folke Rydén

Hela reportaget kan ses genom att man klickar på bilden längst upp i artikeln. Reportaget sänds också i söndagens Agenda klockan 21.15 i  SVT2.

För tre veckor sedan besökte Folke Rydén traditionellt demokratiska väljare. Se det reportaget här!

I dag söndag klockan 22.00 sänds Folke Rydéns dokumentär ”Från Clinton till Clinton” i SVT2. Programmet kan även ses här i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet