Foto: TT

Han kan locka britterna ut ur EU

Uppdaterad
Publicerad

Rallarsvingarna inom det styrande partiet tories är i full gång i Storbritannien. Londons borgmästare satsar allt på att ordna Brexit och kanske bli premiärminister på kuppen.

I fem år skrev han om EU. Nu försöker han i stället skriva ut sig – och hela sitt land. Londons borgmästare Boris Johnson kan bli Storbritanniens näste premiärminister, om landet väljer att lämna EU.

Johnson beskylls för karriärism

Genom att kliva fram som ”lämna EU”-företrädare inför folkomröstningen den 23 juni har 51-årige Johnson tydligt placerat sig på motsatt sida om sin partiledare David Cameron.

Brittisk EU-omröstning

Premiärministerns åsikt om det var uppenbar i parlamentet i måndags.

– Jag kandiderar inte för att bli omvald. Jag har ingen annan agenda än vad som är bäst för landet, sade Cameron i en klar vink om att han ser Johnsons ställningstagande som en positionering inför framtida uppdrag.

Tacklade tioåring

Den avgående London-borgmästaren är för tillfället Storbritanniens kanske mest populäre politiker, åtminstone i England. Han är utåtriktad, oblyg och allt annat än osynlig.

Hans flitiga cyklande har fått honom att fastna på otaliga pressbilder, samtidigt som han tycks ha en osviklig förmåga att hamna i allehanda dråpliga situationer.

Under London-OS 2012 fastnade han i en kabelbana, viftandes med brittiska flaggor. Och när han besökte Japan i fjol fnittrade britterna efteråt åt tv-bilderna på hur Johnson tacklade ner en tioårig pojke i en rugbymatch.

Thatchers favorit

Välkänd blev han första gången under åren som EU-korrespondent för Daily Telegraph 1989-1994. Hans rejäla svingar mot EU gillades av bland andra Margaret Thatcher, även om det ibland var lite si och så med verklighetsförankringen.

”EU:s högkvarter ska sprängas”, löd en av hans mest ökända rubriker, om att man av saneringsskäl skulle behöva riva kommissionsbyggnaden Berlaymont – som dock fortfarande står kvar.

– Hans texter var inte alltid fullt korrekta, erkänner hans förre chef Charles Moore för Boris Johnson-biografen Andrew Gimson.

Turkisk farfarsfar

Boris Johnson är samtidigt långt ifrån någon ”typisk” brittisk EU-skeptiker. Han talar flytande franska, gillar Bryssel – som stad – och har kontinentala rötter från alla möjliga länder. Farfarsfar hette Ali Kemal och var en av det ottomanska rikets sista inrikesministrar. Pappa Stanley har arbetat för EU-kommissionen och suttit i EU-parlamentet och är till skillnad mot sonen en unionsanhängare.

– Jag är mycket hellre en stor fisk i en liten damm än en liten fisk i en stor, sade Stanley i en intervju med BBC.

Johnson och kampen om Tories

David Cameron (född 1966) är premiärminister i Storbritannien sedan 2010 (omvald 2015) och partiledare i Konservativa partiet sedan 2005. Han avgår senast 2020, eftersom han meddelat att han inte tänker leda ”Tories” i nästa val. Hans klara ställningstagande för att stanna kvar i EU gör dock att han riskerar att tvingas avgå redan i sommar om lämna-EU-sidan vinner folkomröstningen den 23 juni.

George Osborne (född 1971) är finansminister sedan 2010 och biträdande regeringschef sedan 2015. Osborne har länge setts som förstahandsfavorit att ta över partiledarposten efter Cameron när denne avgår. Även Osborne förespråkar att britterna ska stanna kvar i EU.

Boris Johnson (född 1964) är borgmästare i London sedan 2008 (omvald 2012), men avgår när en efterträdare väljs den 5 maj i år. Genom att ställa sig på lämna-sidan inför folkomröstningen i juni anses han ha förstärkt sin kandidatur till att ta över som partiledare, om väljarna röstar för ett utträde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet