USA:s utrikesminister Rex Tillerson bredvid Kinas president Xi Jinping vid ankomsten i Palm Beach, Florida. Foto: Reuters / Joe Skipper / TT

Handel högst på listan

Uppdaterad
Publicerad

När USA:s och Kinas ledare möts i president Trumps lyxklubb Mar-a-Lago i Florida är det handel som står högst på listan. De båda ledarna väntas avhandla olika handelsavtal även Nordkorea väntas stå på dagordningen.

– Handel är den absolut viktigaste frågan för Donald Trump, säger SVT:s korrespondent Carina Bergfeldt. Även om Nordkorea är viktigt så är det handeln som är det absolut viktigaste för president Trump, fortsätter hon.

USA och Kina handlar med varandra för fem triljoner kronor och då köper USA tre gånger så mycket som de säljer till Kina. Att utjämna handelsbalansen var ett av hans stora vallöften och handelsavtalen är viktiga för USA:s ekonomi.

USA-val 2016

Världens två största ekonomier

Det är viktigt att de båda ledarna kommer överens då de företräder världens två största ekonomier. Men det är viktigare för Donald Trump att mötet går bra än för Xi Jinping, säger SVT:s asienkorrespondent Susan Ritzén.

– Handeln är viktig för Kina men den är nog viktigare för Donald Trump då USA har dragit sig ur flera internationella handelsavtal sedan han tillträdde som president. Kina däremot knyter nya handelsavtal med land efter land så Kina räknar med att det skall gå att komma överrens med Trump för han behöver det mer än Kina, säger Susan Ritzén.

LÄS MER: Kinaforskaren: ”Man vill framför allt ta pulsen på Trump”

Tanken är att de båda ledarna skall inleda mötet med att dricka te sedan stundar förhandlingar och middag. Donald Trump har tidigare kritiserat sin företrädare Barack Obama för att ha bjudit för flott när han tog emot president Xi Jinping, nu bjuder han själv på en galamidddag i sin egen klubb Mar-a-Lago i Flordia.

Tanken med att de träffas där är, enligt Vita huset, att det skall vara en mer avslappnad miljö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet