Handel med falska syriska pass

Uppdaterad
Publicerad

En marknad för förfalskade syriska pass har uppstått i synnerhet i Turkiet. Människor från Nordafrika eller Mellanöstern köper de falska passen för att kunna ta sig in i EU, hävdar Frontex.

Enligt Fabrice Leggeri vid EU:s gränskontrollbyrå Frontex är dessa passköpare ofta ekonomiska migranter, inte flyktingar med skyddsbehov.

– Det finns människor som är i Turkiet nu för att köpa falska syriska pass för att de vet att syrierna får rätt till asyl i alla medlemsländer inom EU, säger Leggeri.

Flyktingkrisen i Europa

Han säger att det inte finns några bevis för potentiella terrorister har använt sig av sådana pass för att ta sig in i Europa.

Vädjan om gränsvakter

Han upprepade sin vädjan om att skicka ytterligare gränsvakter för att hjälpa Grekland att registrera migranterna. Grekland är ett av de länder där inflödet av migranter är som störst.

Leggeri oroar sig för att det faktum att EU-länderna inte har lyckats dela bördan ska leda till stängda gränser på hela kontinenten.

För många av dem som vill resa till Europa utgör Facebook ofta den första reseguiden. Där finns uppgifter om båtresor till Grekland, var det är bäst att passera över gränsen till Ungern och priset för att bli smugglad hela vägen från Turkiet till Tyskland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet