Hångla mindre – uppmaning till karnevalbesökare

Uppdaterad
Publicerad

Sambarytmer, bar hud och sommar – karnevalen i Rio de Janeiro lockar till romans. Rädslan för myggor som bär zikaviruset har inte fått karnevalsdeltagarna att klä sig i täckande kläder, däremot blir det kanske lite färre kyssar festivaldeltagare emellan.

Karnevalen i Rio är i full gång. Under fyra dagar samlas hundratusentals människor på gatorna och festar och dansar. Bara i paraden går 70000 människor med trummor och färgsprakande sambadräkter.

– Det är det största framträdandet på jorden. Brasilien kommer att hålla festival oavsett vilka problem som dyker upp, säger Marcelo som uppdräder med en av sambaskolorna.

Zikavirus

Karneval trots nödläge

Världshälsoorganisationen, WHO, har klassat spridningen av zikaviruset som ett internationellt nödläge. Fler än tio städer i Brasilien har ställt in karnevalsfirandet på grund av rädsla för sjukdomen, men inte Rio de Janeiro.

Några medicinska experter har höjt ett varnande finger för att sommarhettan i kombination med det extra skräpet, som blir resultatet när många människor samlas, är en perfekt grogrund för myggorna som bär på zikaviruset. Det skulle öka riskerna för smittospridning. Därför har hälsodepartementet i Rio de Janeiro sprutat rök längs med paradvägarna för att utrota myggorna under veckorna före karnevalen.

Festa gärna, men utan kyssar

En kvinna med en överkryssad mygga, och texten ”no zika” på linnet, delar ut kondomer och lappar som uppmanar besökarna at dansa, flörta och skydda sig. Tidigare i veckan gick forskare ut med uppgifter att de hittat zinkavirus i saliv, och nu befarar man att smittan kan spridas med kyssar och sexuella aktiviteter. Under karnevalen försöker man informera besökarna om riskerna.

– Folk kan ha kul på festivalen om man skyddar sig ordentligt. Man kan ha kul, men inte kyssas en massa och ha sex, säger Mario Ribeiro som är hälsotalesperson i Rio de Janeiro.

Zikavirus bakom dödsfall

Zikafebern en relativt lindrig sjukdom med utslag och ledverk. Men om en kvinna drabbas av smittan när hon väntar barn, tror man att risken ökar för allvarliga fosterskador. Bara sedan i oktober har fler än 4000 barn med hjärnskador fötts i landet.

I grannlandet Colombia dog tre personer efter att ha utvecklat den neurologiska sjukdomen Guillian-Barrés syndrom efter att ha haft zikaviruset. I Brasilien räknar man med att över 1,5 miljoner människor bär på zikaviruset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Zikavirus

Mer i ämnet