Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Foto: SVT

Här är satiren som får Erdogan att rasa

Uppdaterad
Publicerad

Erdogans vrede mot en tysk satirsång tycks inte ha fått den effekt han önskade sig. Turkiets president ville få klippet raderat från internet, men istället har det setts av människor i hela världen.

Ett satirisk sång om president Recep Tayyip Erdogan skapade en diplomatisk kris mellan Turkiet och Tyskland i veckan. I sången häcklas Erdogan bland annat för förföljelse av journalister, kriget mot kurderna och flyktingavtalet med EU. 

Inslaget sändes i den regionala public service-kanalen NDR i Tyskland, som står fritt från regeringen. Men presidenten kallade ändå till sig Tysklands ambassadör i Ankara och krävde att myndigheterna skulle se till att inslaget raderades från internet.

Agenda

Massåtal för förolämpningar

Erdogan har sedan han kom till makten sommaren 2014 inlett rättegångar mot mer än 1.800 personer som anses ha förolämpat presidenten på olika sätt. Bland de åtalade finns journalister, kändisar och till och med skolbarn.

Ett av de uppmärksammade fallen gäller den man som ställdes inför rätta i höstas för att ha lagt ut ett collage med bilder på Erdogan och karaktären Gollum/Smeagol från Sagan om ringen på Twitter. Mannen som lade upp bilden har fått sparken från sitt jobb och riskerar nu två års fängelse.

Slår tillbaka

I ett internationellt perspektiv har Erdogans tilltag nog gett motsatt effekt mot vad han eftersträvat. Nätet har svämmat över av bilder som jämför Erdogan och Gollum. Och den tyska satirsången har i dag nått en betydligt större publik än vad den lokala tv-kanalen riktade sig till.  

Europeiska ledare har också markerat att de inte accepterar de inskränkningar i yttrandefriheten som Erdogan praktiserar i Turkiet.

Den tyska utrikesministern Frank Walter Steinmeier sade tidigare i veckan att han förväntar sig att en EU-partner som Turkiet delar gemensamma europeiska värderingar och att dessa inte bara innefattar press- och yttrandefrihet utan ”naturligtvis också konstnärlig frihet, liksom i detta fall av satir”.

Utdrag ur texten

Var nu charmant 

Har har makten som bekant  

Erdo-vill Erdo-törs Erdo-kan  

Och utan like  

Är hans storottomanska rike  

Erdo-vill Erdo-törs Erdo-kan  

Alla kvinnors lika rätt? Att bli slagna rätt och slätt! 

Och om valet har gått snett. Så fixar han det lätt  

Mot kurder brinner han av hat 

Han bombar hellre dem än andra 

Som islamisterna med egen stat  

Betala snällt så får du ett flyktingtält 

Erdo-vill Erdo törs Erdo kan

(SVT:s översättning)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet