Polis i bombdräkt närmar sig en personbil som sprängs i luften när bakdörren öppnas – en bild av konflikten i Thailands provinser Pattani, Yala och Narathiwat som är långt ifrån den verklighet många svenska turister möter på landets turistorter. Foto: AP / SVT

Här är Thailands tysta krig som kostat tusentals liv

Uppdaterad
Publicerad

Sedan tolv år tillbaka pågår ett uppror i södra Thailand som kostat över 6.000 människor livet. SVT:s Korrespondenterna har besökt Thailands tysta krig och träffat den rutinerade polismannen Lek som är en av alla i landet som drabbats i ett bombattentat.

Vi kör genom den ena vägspärren efter den andra i staden Yala i södra Thailand. Polismannen Lek Prasop pekar på betongbarriärerna framför butikerna.

– Här borta är säkerhetszoner. Det här området är måltavla för terrorister eftersom det pågår  kommers här. Här har man placerat betongrör för att minska på skador och förluster.

Korrespondenterna

”Där träffades jag av bomben”

Lek Prasop är 53 år och har varit polis här i 22 år. Han kör oss vidare till en plats där han själv skadades i ett attentat för några år sedan.

– Ser ni hotellet där framme?, säger Lek och pekar några hundra meter fram.

– Den dagen jag blev träffad av bomben var gärningsmannen uppe på hotellets tak och förberedde. Jag var bara 100 meter därifrån när den första bomben detonerade.

– Det första vi gjorde var att skicka bombteamet för att finkamma området. Efter dem skickade vi ett team från vår grupp för att undersöka platsen men under tiden vi var där så exploderade ännu en bomb, berättar Lek Prasop.

Mår fortfarande psykiskt dåligt

Han skadades svårt i båda benen, miste synen på ena ögat och har ärr över hela kroppen.

– Jag har svårt för att gå för mina ben är olika långa.

Kan du leva som vanligt?

– Jag har besvär och mår psykiskt dåligt.

Konflikten i provinserna Pattani, Yala och Narathiwat är gammal. Efter andra världskriget försökte regimen tvinga landets minoriteter att bli thailändare. Muslimerna i söder har hållit emot.

Men det våldsamma motståndet, med bilbomber och terrorattacker, började för tolv år sedan. En utlösande faktor var när den thailändska armén brutalt slog ner en demonstration. 85 människor dog, men ingen ställdes någonsin till svars för händelsen.

Krav på muslimsk stat

Nu är det flera olika rebellgrupper som alla kräver en egen muslimsk stat och de använder våld och terror för att nå sina mål.

Lek Prasop tar oss med till polisens lager för beslagtagna bomber. De visar upp bomb efter bomb, ofta är det gascylindrar som fyllts med sprängämne, men även små bomber som grävs ner eller hängs på lyktstolpar förekommer.

– Att jobba är som att spela hasardspel. Om man misslyckas så gör det ont och i ett krig finns det alltid förlorare, speciellt när det är denna typ av jobb.

Lek berättar att han blivit mer försiktig, men känner ändå att han trots rädslan har en uppgift och ett jobb som måste göras.

– När jag kör bil och ska över en korsning tittar jag alltid extra i backspegeln. Eller om jag sitter på en restaurang så sitter jag alltid med ansiktet mot gatan, jag måste hela tiden vara beredd att skydda mig.

Båda sidor i konflikten anklagas

Men ingenting är heller svart eller vitt här. Båda sidor i konflikten har anklagats för att bryta mot de mänskliga rättigheterna.

Den thailändska armén har anklagats för att straffa utan rättegång, att tortera och till och med döda unga muslimska män som motsätter sig regimen.

Samtidigt som de ständiga terrorattackerna både dödar människor här och skrämmer bort investerare och turister.

Lek Prasop är själv muslim, som ungefär 80 procent av invånarna här. Hur många av dom som stöder ett självständigt södern finns inga siffror på.

– Jag tror att man kan få mer självständigt styre, men jag tror inte på en uppdelning av gränserna eller landet. Frågar man thailändare och muslimer så vill ingen att det ska bli en uppdelning. Jag tror inte att det går. Den enda lösningen är att ha en diskussion för att det inte ska bli mer våldsamheter och dödande.

SVT PLAY| Korrespondenterna från tisdag 10/5 20.00: Se reportaget om Yala och andra reportage om vad som sker i militärdiktaturens Thailand, utom synhåll för turisterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Korrespondenterna

Mer i ämnet