Världens största bild – går att zooma in långt nog att se enskilda små människor på Mont Blanc Foto: Filippo Blengini/In2White

Här är världens största bild – skulle vara stor som en fotbollsplan om den printades

Uppdaterad
Publicerad

Från avstånd ser den kanske ut som vilken bild som helst på Mont Blanc. Men tittar man närmare, och zoomar in, då märker man genast skillnaden. Det här är världens största bild – när en vanlig mobilkamera kan prestera några megapixel är den här bilden hela 365 gigapixel stor.

Mont Blanc är Europas högsta berg som inte ligger i Kaukasus, 4.810,45 meter över havet. Det är även motivet för världens största bild, som är interaktiv och kan zoomas in för att urskilja minimala detaljer i det gigantiska bergsmassivet.

15 dagar och 35 timmar av oavbrutet fotograferande

Fotografen Filippo Blengini har tillsammans med ett internationellt team spenderat 15 dagar i extrem kyla på 3.500 meters höjd. Efter 35 timmar av oavbruten fotografering har de kunnat ta de 70.000 bilder som super-bilden består av.

Sedan spenderades två månader i post-produktion för att sätta ihop alltsammans till en interaktiv bild, där enskilda små vandrare på berget klart kan ses.

46 terabytes, 365 gigapixel, och stor som en fotbollsplan

Bilden är 46 terabytes stor, och när en vanlig mobilkamera kan stoltsera med några megapixel är den här bilden ofattbara 365 gigapixel. Skulle den printas ut i 300 dpi skulle resultatet bli lika stort som en fotbollsplan.

– Jag talade med min fru Alessandra, en outsinlig källa till galna idéer, då vi kom fram till vår plan: att kombinera mina passioner inom fotografering och teknologi för att hedra Mont Blanc, säger Filippo Blengini, om inspirationen bakom projektet.

Den interaktiva inzoomingsbara bilden kan ses här.

En trailer till projektet kan också ses här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.