Foto: Weibo

Har burit sin klasskompis på ryggen – i tre år

Uppdaterad
Publicerad

Klasskompisarna är som vilka andra – med skillnaden att Zhang Chi inte kan gå och därför fått åka på Xie Xus rygg till och från skolan i tre års tid. Nu hyllas de över hela världen.

18-årige Xie Xu har kallats ”den mest förträfflige studenten i Kina” och får nu stor uppmärksamhet på Kinas motsvarighet till Twitter, Weibo. Hyllningarna vill inte ta slut sedan hans välgärning spritt sig.

Kan inte gå själv

Zhang Chi har en muskelsjukdom som gör att han inte kan gå. Istället har kompisen Xie Xu burit honom till och från Daxu High School i tre års tid.

För några dagar sedan började bilder cirkulera på dem och med det historien om deras unika relation.

”Aldrig missat en lektion”

Skolans rektor Guo Chunxi säger: ”De är inte familj, men Xie har gjort det här i tre års tid”.

”Han är en förträfflig student. Han har ett positivt inflytande på andra studenter som gärna hjälper Zhang. Med deras hjälp, har Zhang aldrig missat en lektion”, säger Chunxi enligt bland andra the Independent.

Oklart vad som händer nu

Men efter tre år är de bägge kompisarna på väg att splittras. Xie har sökt till en annan skola än Zhang. Det är oklart vad som kommer hända med Zhang när han inte har sin kompis att luta sig på. I en färsk rapport från USA kritiseras Kina för att ignorera rörelsehindrades rättigheter. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.