Foto: TT

Har François Fillon någon chans mot Marine Le Pen?

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Han slog övertygande ut både Nicolas ”mini-Trump” Sarkozy och Alain Juppé. Eftersom franska vänstern är starkt försvagad ser därmed årets europeiska ödesval ut att kunna stå mellan den konservative kandidaten François Fillon och högerpopulistiska Marine Le Pen. Men har Fillon någon chans mot den allt populärare Marine Le Pen?

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Ett försiktigt svar är ja, François Fillon kan vara det kandidat som fransmän på höger-mitten- och vänsterkanten kan tänka sig att sluta upp bakom för att än en gång säkra att en högerpopulist vid namn Le Pen inte blir president i ”la Republique”.

Fillon är djupt troende katolik, han är mot aborter men har sagt sig respektera kvinnas fria val skyddad i fransk lag. Han beskrivs som djupt moralisk och har till skillnad från sina medtävlare inga kända lik i lasten i form av korruptionsskandaler. Han gjort det till sitt huvudbudskap att skära i franska statens utgifter. Han har fem barn, han klättrar i berg och beskrivs som iskall utåt men med en sällsam politisk glöd brinnande inom sig. 

Presidentval i Frankrike 2017

Vann överlägset

Inte bara Frankrike utan hela EU riktar nu blickarna mot den före detta premiärministern Fillon som så överraskande vann en överlägsen seger i går. För än en gång har opinionsmätningarna visat sig vara helt undermåliga i att tippa segraren.

Alla hans personlighetsdrag analyseras nu i detalj med en fråga på allas läppar, kan han besegra Marine Le Pen om valet skulle stå mellan dem två?

Förra gången det begav sig var 2002 när Marine Le Pens pappa, Jean-Marie Le Pen stod som presidentkandidat mot konservativa Jaques Chirac. Den gången vann Chirac med 82,2 procent, fransmännen gick man ur huse för att stoppa att en högerextrem politiker vann makten, många hoppas nu att Fillon ska kunna upprepa den prestationen.

Le Pen vill lämna EU

Men det är mycket som har förändrats, Marine Le Pen har skickligt reformerat sitt parti och fjärmat sig från pappans mest extrema ståndpunkter som att Hitlers förintelse aldrig ägt rum. Hon leder i dag ett parti som vill begränsa invandringen och som värnar om de ekonomiskt mest utsatta fransmännen och som närmast kan beskrivas som ”ytterlighetshöger” i sina ståndpunkter.

Hon har, precis som Donald Trump i USA, gett röst åt den vita arbetarklass som inte fått del av globaliseringen, utan tvärtom förlorat på den. Utöver retoriken mot invandringen bygger hennes framgång på att hon vill skapa jobb och minska arbetslösheten. Om Marine Le Pen vinner vill hon lämna eurosamarbetet som hon menar skadat Frankrikes ekonomi, och ta Frankrike ur EU.

Det, är alla bedömare ense om, vore slutet för Europeiska Unionen.

Mycket svår motståndare

Det är första gången som det socialkonservativa partiet Les Républicains (Republikanerna) utsett sin kandidat i primärval i amerikansk stil. Alla franska medborgare som ville rösta fick göra det, mot att de betalade två euro (20 kronor) och försäkrade att de delar den republikanska mittens och högerns värden.

Det är ett tecken på hur oerhört nervösa det politiska etablissemanget är över den kultliknande status som högerpopulisten Marine Le Pen och hennes parti Nationella Fronten börjar få. Tidningen The Economist har gett henne en 40-procentig chans att vinna presidentvalet. Hon drar stora skaror vart hon är kommer och även etablerade politiska bedömare tillstår att hon i sin ekonomiska kritik har flera poänger. Det gör henne till en mycket svår motståndare.

Frankrikes konservativa parti ville därför försäkra sig om att få fram en kandidat som kan samla ett brett stöd. Denna övning i direktdemokrati ledde till att den av opinionsmätningarna MINST förhandstippade Fillon tog hem en övertygande seger. 

Vill att Frankrike ska närma sig Ryssland

François Fillon kommer att kunna tävla om presidentmakten på hennes planhalva, precis som Marine Le Pen har han rest runt mycket på den franska landsbygden och berörts av det armod många fransmän i dag lever under. Precis som Le Pen är han övertygad nationalist. Men till skillnad från Le Pen är hans politiska udd inte riktad mot invandring och islamism utan mot den generöst tilltagna franska statsapparaten.

Han har talat om att den franska modellen har gått sönder, han vill skära i statliga utgifter, han vill höja pensionsåldern och avskaffa 35-timmarsveckan.

François Fillon och Marine Le Pen är dessutom överens om att Frankrike måste närma sig Ryssland igen. Båda ser Vladimir Putin som en central samarbetspartner i kampen mot IS.

Om däremot Nicolas Sarkozy hade vunnit Les Républicains nominering hade han tävlat med Marine Le Pen i anti-islamistiska formuleringar, tonen i hans valrörelse har varit hård där han bland annat sagt att franska skolor ska servera fläsk till muslimer och inte ta hänsyn till deras religiösa påbud. Det gav honom smeknamnet ”mini-Trump” och Donald Trump är avskydd av en majoritet av franska folket.

För många fransmän hade det av det skälet varit omöjligt att lägga sin röst på Sarkozy. Men Fillons budskap att ”Frankrikes mjukvara behöver en omstart” är lättare för väljare ur de breda väljarkåren att ta till sig.

Hollande väntas ställa upp till omval

Om bara några dagar väntas Frankrikes president François Hollande tillkännage om han ställer upp till omval. I januari kommer också socialistpartiet, PS, att ordna sitt eget primärval. Det finns ledande politiker som till exempel premiärminister Manuel Valls, som sagt sig vara beredd att utmana honom. Men den djupt impopulära Hollande har gjort sådan skada att socialistpartiet troligen inte kommer kunna vinna. Hollandes adept och före detta finansminister Emmanuel Macron har sagt att han tänker ställa upp som oberoende presidentkandidat.

Mycket kan hända fram till valdagen den 23e april. Skulle ingen vinna en tydlig majoritet då så hålls nästa valomgång den 7e maj.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet