Över 200 flyktingar som vill söka asyl i Sverige hålls instängda i en skola i danska Rödby. Utanför skolan står många demonstranter och andra som vill dela ut mat och kläder, berättar SVT Nyheters Markus Ljungholm på plats i Rödby. Foto: Markus Ljungholm/SVT

Här håller Danmark flyktingarna instängda

Uppdaterad
Publicerad

Över 200 flyktingar som vill söka asyl i Sverige hålls instängda i en skola i danska Rödby. Där inne har de valet: Registrera er här i Danmark eller skickas tillbaka till Tyskland.

Dramatiska scener utspelade sig under måndagen när över 800 flyktingar steg av färjan vid Rödby, Danmark. Polisen mötte upp flyktingarna och uppmanade dem att stiga ombord på bussar med olika destinationer – en del gick till ett asylcenter för registrering, andra till en skola nära hamnen där de skulle hållas tills vidare.

Omkring 100 flyktingar som inte gick ombord någon av bussarna började gå på motorvägen mot Sverige, för att sedan vända om. 

Flyktingkrisen i Europa

Polisen omringar skolan

På tisdagen har polisen i Tyskland stoppat de flyktingar som via färjorna försökt ta sig till Danmark. De fåtal som har kommit fram har skickats med bussar till samma skola i Rödby. Där inne får de mat, kläder och valet: Registrera er här i Danmark, eller skickas tillbaka till Tyskland.

Ett stort antal poliser har under dagen omringat skolan för att förhindra människor att gå in – och för att stoppa flyktingarna från att lämna platsen.

”Lämna inte fingeravtryck”

Utanför den avspärrade skolan står många demonstranter och andra som vill dela ut mat och kläder. Varje gång en ny buss anländer blev uppståndelsen stor. Längst fram mot vägen stod Salim Assi som håller upp en skylt med uppmaningen: ”Lämna inte fingeravtryck här”.

– Politikerna har sagt att de inte är välkomna här i Danmark. Så jag är här för att visa solidaritet och informera dem om att inte lämna fingeravtryck, säger han.

”Inte humant att hålla dem här inne”

Under tisdagen släppte polisen in några enstaka av besökarna, men i dag är det helt stängt.

– De vi pratade med igår trodde att de skulle få åka till Sverige. De vet inte var de är eller hur de ska kunna komma till Sverige, säger Denise Persson.

Hon är en av dem som under dagen varit utanför skolan för att lämna jackor, mediciner och telefonkort till flyktingarna.

– Problemet är att vi inte kan prata med någon. Vi vet ingenting. Det är inte humant att hålla dem här inne. De borde få veta sina rättigheter, säger hon.

Danmark vill gå runt Dublinförordningen

Danmark har tagit kontakt med Sverige för att hitta en lösning. Enligt Danmarks Radio har den danske statsministern Lars Lökke Rasmussen ställt en förfrågan till Sverige om ett avtal att kringgå Dublinförordningen för att göra det möjligt för flyktingarna att söka asyl i Sverige.

Att ett sådant förslag finns dementeras dock av det svenska justitiedepartementet, skriver Aftonbladet.

På frågan varför Danmark stoppar de asylsökande att ta sig vidare mot Sverige svarade Lars Lökke Rasmussen under måndagen:

– Vi har internationella förpliktelser att behandla ansökningar om asylsökande kommer till Danmarks gräns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet