Foto: TT

Här får du billigaste ölen

Uppdaterad
Publicerad

En öl eller två är för de flesta inte helt fel under semesterresan. Och den turist som så billigt som möjligt vill släcka törsten behöver inte åka så långt. Dessutom lämnar nu Oslo positionen som dyrast ölstad, enligt senaste Beer price index.

Flera av de billigaste ölen finns nämligen i Europa. Det visar det årliga ölprisindexet (Beer price index) från resesajten GoEuro med ölpriser i 75 städer världen runt.

Allra billigast är ölen i Krakow i Polen där man i genomsnitt får betala knappt 14 kronor för 33 cl öl. Där kostar 33 cl öl lite mer än fem kronor i affärerna. Dricker man i stället ölen i en bar får man räkna med att punga ut med drygt 22 kronor.

De vanligaste sorterna

Indexet bygger på priserna för 33 centiliter av sex olika ölsorter – de fem vanligaste importerade ölsorterna och den vanligaste lokala. Den stad med lägst pris i genomsnitt för de sex ölsorterna i affärer och barer hamnar högst upp på listan. 

Enligt detta genomsnitt är alltså Krakow billigast. Näst billigast är ölen i den ukrainska huvudstaden Kiev. Tar man ölen i en bar i Kiev är den faktiskt billigare i Kiev än i Krakow medan öl inköpt i butik är billigare i Krakow.

Nummer tre på listan är den slovakiska huvudstaden Bratislava och nummer fyra är, kanske lite förvånande, Malaga i Spanien. På femte plats ligger Delhi i Indien. 

Oslo inte längre dyrast

Dyrast öl bland de 75 städerna hittar man inte längre i Oslo utan i Genève i Schweiz där en öl numera kostar 52 kronor för 33 cl i genomsnitt. I en bar får man i Genève betala nästan 90 kronor för en öl medan den i affären kostar omkring 15,50 kronor.

Oslo, som tidigare haft den dyraste ölen, hittar man numera på plats 72 på listan när det gäller genomsnittspriset på 33 cl öl. Men den norska huvudstaden är fortfarande dyrast om man jämför priset i butik. I Oslo får man betala nästan 28,50 kronor för 33 cl öl i mataffären.

Att köpa öl i affären är föga förvånande billigare än att dricka den i baren. Det är särskilt tydligt i storstäder och på turistorter. I exempelvis Paris kostar 33 centiliter öl i genomsnitt cirka 9 kronor i butik medan det i baren kostar drygt 60 kronor.    

Även Stockholm finns med på listan och ligger på plats 48, vilket faktiskt innebär att den svenska huvudstaden har billigare öl än till exempel Aten, Barcelona, Dublin och Köpenhamn.

Billigast och dyrast

De fem billigaste städerna (genomsnitt för 33 cl öl i bar och affär):

(pris i US-dollar)

1. Krakow, Polen  1,66 

2. Kiev, Ukraina    1,66

3. Bratislava, Slovakien 1,69

4. Malaga, Spanien  1,72

5. Delhi, Indien        1,75

De fem dyraste städerna (genomsnitt för 33 cl öl i bar och affär):

1. Genève   6,32

2. Hongkong  6,16

3. Tel Aviv   5,79

4. Oslo       5,31

5. New York  5,20

Öl i baren

De tio billigaste städerna (33 cl öl i bar):

1. Bratislava                 2,22

2. Delhi                        2,31

3. Kiev                         2,36

4. Ho Chi Minh City      2,58

5. Krakow                    2,70

6. Malaga                     2,80

7. Asuncion                  2,93

8. Bali                           3,00

9. Mexico City              3,03

10. Bangkok                3,12

OBS! Priserna i indexet anges i US-dollar. Priserna i svenska kronor i texten är omräknade enligt en kurs på 8,25 kr per dollar.

Se hela listan (GoEuro)!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.