Foto: TT

Här letar de nazisternas stulna guld

Publicerad

Många skattjägare har tagit sig till staden Walbrzych i södra Polen, på jakt efter ett försvunnet tåg som bland annat påstås innehålla stulet guld från nazisternas offer i koncentrationslägren.

Staden upplever nu en guldrush sedan två personer säger sig ha hittat platsen för tåget som ska vara fyllt med krigsmateriel och värdesaker. Enligt uppgift gömdes tåget under våren 1945 efter att tyska trupper flydde från den sovjetiska arméns framfart och det ska nu finnas någonstans i en av de många tunnlar som sägs ha byggts under slottet i närheten.

– Det är som en bra thriller som innehåller allt, som ett äventyr. Guld, gömda tåg och nazister, alla ingredienser finns, säger Ed White, journalist för den brittiska tidningen Daily Mail, som också letar efter det gömda tåget.

Nu fylls området av skattletare med metalldetektorer som finkammar marken för att hitta tåget. Eftersom järnvägsspåren fortfarande används så patrullerar nu både polis och vakter omgivningarna för att hindra guldletarna att råka ut för olyckor.

Kan innehålla värden för miljarder

Myndigheterna har också varnat för att tåget kan vara minerat eller innehålla farliga ämnen. Spekulationer om vilken skatt det försvunna tåget bär på är många men en av teorierna är att det kan även handla om det så kallade bärnstensrummet som stals av nazisterna från Katarinapalatset i St Petersburg under andra världskriget, troligen värt flera miljarder kronor. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.