Aktivisterna märker importerad mat med en antiamerikansk symbol. Foto: SVT

Här letar Kreml-aktivister förbjuden EU-skinka

Uppdaterad
Publicerad

I Ryssland gör Kreml-trogna aktivister regelbundet oanmälda räder i livsmedelsbutiker. De är på jakt efter mat från EU som den ryska staten bannlyst som ett svar på de västerländska sanktionerna. – Det händer att butikspersonalen försöker springa ifrån oss, säger unga aktivisten Jevgenija.

Med bestämda steg går fem unga tjejer in i en livsmedelsbutik i Moskva. Alla har de på sig identiska t-shirts med texten ”Ät ryskt”.

Deras mission: Att söka rätt på västerländska matprodukter som hamnat i butikens hyllor, trots att Ryssland införde importförbud på många livsmedel förra året.

Tyska nötter

 Omedelbart när de kommer in i butiken sprider tjejerna ut sig och börjar med van blick studera datumstämplarna på olika livsmedel.

 – Se här! Den här producerades efter att sanktionerna infördes, säger Jevgenija och håller upp en påse tyska nötter innan hon lägger ner påsen i kundvagnen.

 Sedan går hon fram till charken och studerar maten som ligger där noga.

Befallande tonläge

– Vill ni vara snäll och ge mig den där skinkan, säger hon till kvinnan bakom disken med befallande ton. Men kvinnan är upptagen så Jevgenija går helt enkelt in och hämtar skinkan själv. Också den åker ner i kundvagnen efter att etiketten har granskats noga.

Personalen kallar på polis. En konstapel kommer och frågar vad som pågår. Men efter att ha ringt ett samtal försvinner han lika snabbt som han kom.

– Ledningen för butikerna tycker oftast att det vi gör är bra men visst händer det att personalen springer ifrån oss och gömmer sig om de vet att de inte följer lagen, säger Jevgenija.

Skarpa björnklor

När tjejerna anser sig ha samlat ihop en lämplig mängd utländska livmedel är det dags för nästa steg. Att klistra stora etiketter på produkterna. Etiketterna föreställer en ilsken björn med vassa klor framför den amerikanska flaggan.

– Som en information till kunderna. För att det ska bli svårare att lura dem.

 Tjejerna tillhör en nationalistisk ungdomsrörelse och gör regelbundet oanmälda räder i livsmedelsbutiker. Tidigare besökte de butiker utklädda i grisdräkter för att hitta mat med utgånget bäst före-datum men fokuserar nu helt och hållet på utländsk mat. Ekonomiskt stöd får de av staten.

Kör över osten

Den ryska staten har gått ännu länge och förstör helt enkelt mat som importeras i strid med förbudet. Som SVT tidigare har berättat har flera hundra ton västerländsk mat förstörts sedan Putin gav order om det i augusti i år. På nätet finns mängder av bildbevis på bland annat mängder av ost som körts över med bulldozer.

Men det här är kontroversiellt. Ungefär hälften av den ryska befolkningen är emot det, enligt en opinionsundersökning. Och nästan en halv miljon människor har skrivit under ett nätupprop om att maten istället för att förstöras borde ges till behövande människor i Ryssland.

– Jag vill inte att mat förstörs eftersom världens resurser är begränsade och i Ryssland finns många fattiga, säger initiativtagaren Olga Saveljeva som nu lämnat in namninsamlingen till den ryska presidentadministrationen.

Regimen förvånad över motståndet

Efter att uppropet startade på plattformen change.org hann det på kort tid samla nästan en halv miljon namnunderskrifter. Det gjorde Putins pressekretare Dmitrij Peskov så förvånad att han undrade om alla underskrifter verkligen var äkta.

Svaret blev att många ryssar började ladda upp selfies på Instagram och Twitter med hashtaggar som #jaglever och #krossaintemat för att visa Peskov att de existerar.

Ryska importstoppet

  • I augusti förra året förbjöd Ryssland import av bland annat kött, mejeriprodukter och fisk från EU, USA, Kanada, Australien och Norge. Det som ett svar på de västerländska sanktionerna som infördes på grund av Rysslands stöd till separatister i östra Ukraina och annekteringen av Krimhalvön.
  • I juni år förlängdes importstoppet till och med augusti 2016. I augusti i år utökades också listan med flera länder, bland annat Island.
  • Men ryska importörer har hittat olika kryphål för att kringgå förbudet. Bland annat har landet Belarus (Vitryssland) blivit en viktig kanal för de förbjudna produkterna. Antingen förädlar de den europeiska maten eller packar helt enkelt om den och säljer den till Ryssland med nytt ursprungsland. Ett annat sätt är att uppge att maten ska till Kazakstan medan de i själva verket är avsedda för den ryska marknaden.
  •  Den 6 augusti i år började Ryssland förstöra mat som importerades i strid med förbudet. Sedan beslutet fattades har de olagliga leveranserna minskat kraftigt, enligt myndigheterna.
  •  Enligt en opinionsundersökning anser 39 procent av ryssarna att kvaliteten på de inhemska livsmedlen blivit sämre efter att importförbudet infördes. Ändå stöds det av en majoritet.
  • Samtidigt har matpriserna stigit markant. Bara det senaste året har de ökat med ungefär 10 procent i snitt och på enskilda livsmedel har priset stigit ännu mer. Basvaran bovete har till exempel blivit hela 90 procent dyrare på ett år.

Källa: RBK, TASS, Rosstat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.