Här skjuts raketen upp

Uppdaterad
Publicerad

Nordkoreas avfyrning skedde i sydlig riktning, som planerat, och objektet passerade över de japanska Okinawaöarna. Japan vidtog inga åtgärder för att skjuta ner raketen, rapporterar japanska public service-bolaget NHK.

Innan avfyrningen ägde rum, i natt svensk tid, hade Nordkorea aviserat att landet planerade att skjuta upp en raket som bär en observationssatellit. En rad länder protesterade och sade att de betraktar det som en provskjutning av en långdistansrobot i strid med FN-resolutioner.

Delade åsikter

I en extrasändning i statlig tv hyllade en kvinnlig presentatör att Nordkorea, på order av ledaren Kim Jong-Un, ”framgångsrikt placerat vår observationssatellit i omloppsbana”.

Enligt den slutna diktaturen rör det sig nämligen inte om en långdistansrobot, utan en satellit som ska användas för vetenskapliga ändamål. Men uppläsaren kallade det samtidigt för en ”epokgörande händelse” som kommer att stärka landets militära kapacitet, enligt nyhetsbyrån AFP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.