Här stavas framtiden sol

Uppdaterad
Publicerad

Landet badar i olja, men en dag sinar det svarta guldet. I Förenade Arabemiraten satsas därför miljarder på solenergi.  

I öknen utanför Abu Dhabi färdigställs nu den nya staden Masdar City. Ledorden i bygget har varit miljö, hållbarhet och ny teknik. Där finns också ett av världens största solkraftverk.  

– Vi driver ett projekt där vi använder en speciell typ av betong som kan bli 400 grader varm och som lagrar värmeenergin, säger Nicolas Calvet, chef för Masdars solenergiprojekt, till nyhetsbyrån AFP.  

Förenade Arabemiraten är mer förknippat med enorma oljerikedomar, vräkiga byggnader och usla villkor för migrantarbetare än förnyelsebar energi. Trots att landet investerat i solkraftsanläggningar utomland har man inte kommit lika långt på hemmaplan. 

Ska minska oljeberoendet

Koldioxidutsläppen per capita är bland de högsta i världen. Hela 90 procent av energianvändnignen kommer från olja och gas. Den siffran ska ner till 70 procent.  

Om 50 år tror man oljekällorna sinat och då ska den teknik som utvecklas i Masdar City bana vägen för ett fossilfritt land. Förutom solenergi satsar landet också enorma summor på ny kärnkraft. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.