Foto: TT

Trump: Immigration är ingen rättighet

Uppdaterad
Publicerad

USA:s Donald Trump och Tysklands Angela Merkel – två av världens mäktigaste ledare – håller toppmöte i Washington.

– Immigration är inte en rättighet, medborgarnas säkerhet kommer i första hand, säger Trump vid en presskonferens.

Handelspolitik, flyktingkris, Natosamarbete och relationerna till Ryssland. Det saknades sannerligen inte samtalsämnen när president Donald Trump träffade Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Vita huset.

Överläggningar mellan motpoler

Efter att ha överlagt några timmar på förmiddagen lokal tid inledde Trump och Merkel en gemensam presskonferens som blev rejält försenad.

USA-val 2016

– Välkommen till folkets hus, Vita huset, inledde Trump presskonferensen och pratade därefter jobb och sysselsättning samt uppmanade alla Natoländer att betala sin del av militäralliansens kostnader.

– Jag vill också tacka förbundskanslern för Tysklands insatser i kampen mot terrorismen, sade Trump och fortsatte:

– Immigration är inte en rättighet, medborgarnas säkerhet kommer i första hand.

Ryska relationer

Merkel inledde sitt anförande med att konstatera att ”det är bättre att prata med varandra än om varandra”. Hon gav också beskedet att Tyskland kommer att öka sina betalningar till Nato, något som kan ses som en eftergift.

Enligt Merkel har man även pratat om de ansträngda relationerna med Ryssland, som måste förbättras. Men först måste konflikten i Ukraina få en lösning. Hon sade sig också ha fått Trumps stöd för EU:s inställning i frågan.

– Under mötet diskuterade vi också de frågor som vi är oense om. Vi hoppas nå kompromisser, men sådant är inte enkelt, säger Angela Merkel.

Handel i fokus

Med sig på resan har Merkel bland annat cheferna för biltillverkaren BMW och industrijätten Siemens, som båda har stor verksamhet i USA. Ett tecken på hur beroende Tysklands ekonomi är av exporten till USA.

– Jag är ingen isolationist, jag tror på frihandel, men också på rättvis handel, sade Trump.

Merkel höll med om att handeln måste bli mer rättvis, och passade på att säga att om Tysklands framgångar är ena sidan av myntet, så är integrationen i Europa den andra.

De två världsedarna  beskrivs som varandras motpoler: Trump – känslomässig och nybörjare inom politiken. Merkel – reserverad och extremt erfaren.

Mötet har i tysk press beskrivits som ”en vandring på en knivsegg” för förbundskanlsern, som hoppas bli omvald i september. Hon är också den tyngsta politikern inom EU, som just nu genomgår en kris.

Spänd stämning

Stämningen verkade allt annat än avspänd ut vid det obligatoriska fototillfället innan samtalen inleddes. Donald Trump såg sammanbiten ut och satt mestadels halvt bortvänd från sin gäst. När Merkel, efter frågor från en fotograf, undrade om Trump ville skaka hand svarade presidenten inte, enligt Fox News.

Foto: TT

Det blev heller ingen handskakning inne i ovala rummet under själva sessionen. Inte många ord yttrades, förutom Trumps lilla hälsning till den internationella pressen på plats.

– Skicka en fin bild till Tyskland, sade han.

I USA har förväntningarna varit lågt ställda. Mötet med Merkel har knappt väckt någon uppmärksamhet alls i amerikanska medier, rapporterar SVT:s korrespondent Carina Bergfeldt.

Avlyssning i fokus

– Andra inrikespolitiska historier, till exempel  Obamas påstådda avlyssning av Trump Tower, stjäl allt utrymme. Det är frågor kring detta man vill ha svar på.

Under presskonferensen i Vita huset fick Donald Trump frågan av en tysk reporter om han fortfarande står fast vid att han blivit avlyssnad på order av den förre presidenten Barack Obamas administration – trots att inga bevis presenterats.

Trump slog ut med handen mot Merkel intill sig och sade:

– Vi har åtminstone någonting gemensamt, med syfte på det faktum att Merkels telefon bevisligen varit avlyssnad av amerikansk säkerhetstjänst.

Ömsesidig kritik

Trump har tidigare vid upprepade tillfällen anklagat Merkel för att ”förstöra Tyskland” genom att ta emot en miljon asylsökande och migranter. Merkel har i sin tur kritiserat Trumps försök att stoppa muslimer från att komma till USA.

Analys: Ingen räknar med ljuv musik

Ungefärliga hålltider

  • 16:30 (svensk tid) – Merkel anländer till Vita huset
  • 16.40 ca – Mötet Merkel-Trump startar
  • 17.00 – Rundabordssamtal
  • 19-tiden  – Gemensam presskonferens – SVT sänder live
  • Därefter – Privat lunch, stängd för pressen

Merkel återvänder till Tyskland senare på eftermiddagen, lokal tid

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet