Foto: Niclas Berglund/SVT

Hårda strider i Mosul – SVT Nyheters utsända vid fronten

Uppdaterad
Publicerad

Hårda strider rapporteras i slaget om västra Mosul i Irak. Några tusen IS-soldater bjuder hårt motstånd och har förskansat sig i gränderna i den gamla stadsdelen. SVT Nyheters utsända Stefan Åsberg och Niclas Berglund har i dag varit med den irakiska armén vid fronten.

Hur ser den militära situationen ut?

– Vi har sett irakiska armén skjuta med tungt artilleri in mot Mosuls gamla stadsdel. Det är svårt för armén att komma fram med tyngre fordon och stridsvagnar i gränderna. Även om man har ett stort militärt överläge och flygunderstöd kommer det i slutändan att bli en kamp man mot man, från hus till hus.

Slaget om Mosul 2016-2017

Hur är situationen för de civila som är kvar inne i västra Mosul?

– Här talar man om att det är en halv miljon civila kvar inne i staden. Det sägs att människor hålls som gisslan och utnyttjas som mänskliga sköldar. Vi har hört folk berätta att IS skjuter på människor som försöker fly. Det ryktas att IS statuerar exempel och avrättar familjemedlemmar för att avskräcka invånarna från att lämna staden. Vi har inga säkra eller bekräftade uppgifter att det stämmer.

Hur verkar läget vara för de som lyckas fly?

– Vi har sett flyktingar på lastbilsflak och i bussar. Många människor ser utmärglade ut och har tomma blickar. Man ser att de varit utsatta för svåra upplevelser. Maten är slut och det råder brist på bränsle och mediciner.

Alla män kontrolleras särskilt noga. Finns det misstanke om IS-samröre hålls de kvar på en militärbas medan andra flyktingar förs till läger utanför Mosul. Flyktinganläggningarna utanför Erbil är fulla. Men det finns anläggningar utanför Mosul där de tas om hand av FN:s flyktingorgan UNHCR.

I oktober förra året inleddes offensiven mot Mosul. Hur lång tid kan det ta innan irakiska armén tagit tillbaka hela staden?

– En talesman för armén sa till oss att de gör en paus i striderna i en vecka för att under tiden försöka få ut så många civila som möjligt. Men bara omkring 5000 om dagen lämnar staden.

Det går långsamt att återerövra Mosul och särskilt den gamla stadsdelen kan bli svår att återta. Några viktiga byggnader har man tagit kontrollen över de senaste dagarna, som riksbanken, provinsregeringens högkvarter och museet. Men IS-krigare använder självmordsbombare och minerar barrikader. Vi har sett skadade irakiska soldater föras ut ur västra Mosul. En talesman för irakiska armén sa att man hoppas kunna se ett befriat Mosul inom en månad.

Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slaget om Mosul 2016-2017

Mer i ämnet