Norsk polis tar fingeravtryck på en flykting i Svinesund. Foto: TT

Norge skärper kontrollerna vid gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Norges regering har beordrat polisen att skärpa personkontrollerna i landets gränsområden på grund av det stora antalet asylsökande.

– Det är vikigt att norska myndigheter så tidigt som möjligt kan klargöra identiteten och historien hos de som kommer till landet. Detta bland annat för att förebygga olaglig invandring och bekämpa gränsöverskridande kriminalitet, säger justitieminister Anders Anundsen (Fremskrittspartiet).

Polisen ska avgöra hur skärpningen ska genomföras, men enligt regeringen handlar det inte om ”systematiska personkontroller” vid gränserna.

#flykt

Syftet är heller inte att begränsa rätten för människor på flykt att söka asyl, enligt ett pressmeddelande.

Tåg ställs in i Tyskland

Samtidigt ställer tyska Deutsche Bahn in flera direkttåg till och från Österrike och Ungern. Tågbolaget skriver i ett pressmeddelande att tågen ställs in på grund av utökade gränskontroller.

Långdistanstågen mellan München och Salzburg i Österrike samt Budapest i Ungern kommer att ställas in fram till åtminstone den 4 oktober, på grund av flyktingkrisen.

I ett pressmeddelande vädjar Deutsche Bahn om resenärernas förståelse för den ansträngda situationen.

Kräver öppnad gräns för lastbilstrafik

Serbien kräver att grannlandet Kroatien återigen öppnar gränsen för den lastbilstrafik som stoppats med anledning av flyktingkrisen.

Läget är en ”skandal av internationella proportioner”, anser premiärminister Aleksandar Vucic, som kallat till ett extra regeringsmöte på grund av gränsstängandet.

Förlorar stora summor varje dag

Enligt Serbien förlorar landet miljontals euro om dagen på grund av den stoppade trafiken på huvudvägen mellan Belgrad och Zagreb.

Från Kroatien hörs samtidigt ilskna ord tillbaka om hur flyktingar och asylsökande bussas genom Serbien till den kroatiska gränsen.

– Vi är inga dumbommar, vi ser var de gör, säger premiärminister Zoran Milanovic enligt Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet