Hårdare samhällsklimat i USA – en dröm för IS

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

President Obama talar om morden i Orlando både som ett terrordåd och som ett hatbrott. Om IS har en koppling till morden kan man säga att detta också är en uttryck för en av IS fobier – hatet mot en västlig livsstil. Men om IS är inblandat visar det också på att terrororganisationen är hårt trängd.

Bo Inge Andersson

Utrikeskommentator

Gärningsmannen ska strax före dådet ha svurit en ed till IS enligt medieuppgifter. Uppgifter om att IS tagit på sig dådet finns också.

Men än så länge vet polisen inte med säkerhet hur nära kopplad mannen är till IS. Framtiden får utvisa detta. Det finns experter som påpekar att IS själv, när man tar på sig ansvaret, medvetet suddar ut skillnaden mellan IS-planerade attentat och sådana som planerats utan direkt kontakt med IS.

Terrordådet i Orlando

Det är en del av propagandan – att ta på sig många attentat för att öka rädslan för IS. Plus att det anses att attentaten kan locka till sig personer som är beredda att utföra nya attentat.  

Följder för samhällsklimatet

Om man accepterar IS-spåret är detta en klar parallell till morden den 13 november 2015 i Paris. Då dödades 130 människor på konsert eller på restauranger. Redan det dådet sågs som en krigsförklaring mot en västlig livsstil som IS är fientligt till.

Nu har ett liknande dåd ägt rum på en gayklubb. Människorna i Paris kan sägas tillhöra ett genomsnitt av befolkningen. I Orlando riktades dåden alltså mot en minoritet i samhället. Det står i samklang med IS homofobi. Terrorspiralen vrids ännu ett varv.

Dådet kommer att få följder för samhällsklimatet i USA. Det kan bli ett dåd som gör att republikanernas väntade presidentkandidat Donald J. Trump kan komma att få övertag i opinionen framöver. Det skulle kunna leda till att han blir USA:s näste president.

Han har redan twittrat om att han hade rätt i sina tidigare uttalanden om radikal islamisk terror.

En debatt om rätten att köpa och bära vapen kan också komma igång efter detta.

Våldsam strid

Detta är alltså ett terrordåd som radikalt kommer att påverka samhällsklimatet i USA. Kritik riktas redan mot president Obama för medskyldighet till dådet. Trump kan än en gång hänvisa till sitt antydda projekt mot hårdare tag mot muslimer – och stopp för ytterligare invandring.

Även hans löften att utvisa elva miljoner papperslösa invandrare och att bygga en hög mur längs mexikanska gränsen kan få ny näring av dessa dåd.

Hillary Clinton har på sitt håll redan gjort vapenkontroll och HBTQ-gruppers rättigheter till centrala valfrågor.

Eftersom de amerikanska myndigheterna kände till gärningsmannen kommer det också att bli en våldsam strid om antiterrormyndigheternas effektivitet och pålitlighet.

Vi kan vänta oss krav på hårdare tag och ökad kontroll i USA. Men som det ser ut i dag – med tanke på det vi vet och inte vet – verkar det som om terroristen varit en ensamvarg men som kan ha inspirerats av IS budskap. Det som kallas för ”självradikalisering”. Vi kan utgå från att en intensiv spaning kommer att försöka klarlägga om han hade någon form av nätverk bakom sig eller om detta var ett dåd på egen hand.

Framgång

Om det sistnämnda stämmer blir läget ännu allvarligare för ensamvargar är oerhört svåra att spara.

För IS del kan det fruktade resultatet av ett förändrat samhällsklimat ses som en framgång. IS kan – om man ligger bakom eller har inspirerat gärningsmannen – konstatera att ett mål har uppnåtts. Just detta att förändra samhällsklimatet.

Många terrorforskare menar att IS här driver ett infernaliskt spel. Man vill påverka samhällsklimatet för att öka motsättningarna i olika länder. Man vill påverka detta så att ett ökat hat och en ökad misstänksamhet ytterligare driver ut muslimer i kylan.

Och då står IS berett att ta emot de som känner sig förföljda av det västerländska samhället. IS skulle kunna värva ytterligare anhängare bland muslimerna i väst.

Förlorat mark

Till detta kommer att dådet har skett i ett läge då IS faktiskt är försvagat. Visserligen kämpar man hårt i till exempel irakiska Falluja mot irakiska armén och shiitiska miliser.

Men de senaste uppgifterna visar att IS har förlorat 40 procent av erövrad mark i Irak och 20 procent i Syrien. För IS är detta ett nederlag som behöver kompenseras med andra attacker.

Vi har de sista veckorna sett en ökad IS-aktivitet i Iraks huvudstad Bagdad med många dödade. Det har sagts att detta är ett tecken på att IS vill visa att man är en kraft att frukta och räkna med trots motgångarna. Dådet i Orlando skulle kunna ses i samma ljus.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Terrordådet i Orlando

Mer i ämnet