En ung man vandrar längs stängslet mellan Grekland och Makedonien, i närheten av gränsövergången Idomeni, där uppemot 14 000 personer väntar samtidigt som EU-ledarna möts. Foto: TT

Hårt besked från EU till flyktingarna: Vägen är stängd

Uppdaterad
Publicerad

Vägen är stängd – så lyder EU:s barska besked till flyktingar och migranter i norra Grekland. Dagens toppmöte i Bryssel kommer att domineras av hur Grekland – och inte minst Turkiet – ska kunna ta hand om dem som inte längre får ta sig vidare.

I ett förslag till toppmötesuttalande som läckt ut på förhand ges en tydlig signal om hur EU:s stats- och regeringschefer vill se på flyktingkrisens stora vandringsrutt genom västra Balkan upp till resten av EU.

”Det okontrollerade flödet av migranter längs västra Balkan-rutten håller på att avslutas. Den här rutten är nu stängd”, heter det bland annat i utkastet som läckt ut till medier på förhand.

#flykt

”Spekulation”

I texten utlovas samtidigt att ”EU kommer att bistå Grekland i denna svåra situation och göra sitt yttersta för att hjälpa till att ta hand om den situation som uppstått på grund av den här utvecklingen. Det här är ett gemensamt ansvar för EU”.

Från tysk sida betonas dock att ingenting ännu är bestämt.

– Jag har noterat rapporterna om att det spekuleras i en stängning av Balkan-rutten, men vad jag kan säga är att det än så länge bara är spekulation. Samtalen och förhandlingarna pågår och vi måste vänta lite, säger Christiane Wirtz, taleskvinna för förbundskansler Angela Merkel, enligt AFP.

”Dela bördor”

Mycket av dagens möte kommer att handla om hur Grekland kan assisteras.

– Det här är vårt gemensamma problem. Det här är inte ett lands problem, utan ett europeiskt, så vi måste hitta gemensamma lösningar, säger premiärminister Alexis Tsipras på väg in till mötet.

Tsipras betonar starkt behovet av att få fart på den omfördelning av asylsökande som EU-länderna enades om redan i höstas, men som sedan dess gått oerhört trögt. Grekland är öppet kritiskt mot de länder som inte gjort tillräckligt.

– En av våra grundläggande värderingar i EU är att dela på ansvaret, att dela bördor och vara solidariska. Jag ser fram emot att de här principerna och reglerna ska gälla för alla och att alla genomför våra gemensamma beslut, säger Tsipras.

Vill ha ordning

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) betonar för sin del gång på gång ordet ”ordning” på väg in till mötet.

– Vi ser till nu att vi måste få ordning på flyktingströmmen så att vi kan ha en ordnad hantering av människor som flyr, säger statsministern.

Tusentals flyktingar sitter nu i lera och dåliga förhållanden i norra Grekland. Vad är ert budskap till dem i dag?

– Att Grekland naturligtvis ska få stöd i detta. Vi måste få till en ordnad flyktinghantering i Europa. Det innebär att om man kommer till Europa, så registreras man och så söker man asyl och så ska vi ha en fördelning mellan länderna så att alla länder gör sitt, säger Löfven.

Konkret, vad kan ni göra för att hjälpa Grekland i dag?

– Vi kan hjälpa med både tält och prefabricerade hus, exempelvis. Det skulle också – när de själva har gjort sin bedömning om vilken hjälp de behöver – kunna handla om helikopter eller flyg. Det finns flera sätt, säger statsministern i Bryssel.

Möter Turkiet

Dagens toppmöte inleds med en lunchträff med Turkiets premiärminister Ahmet Davotoglu, där man framför allt ska diskutera vad som hänt och inte hänt med den gemensamma handlingsplan som man enades om vid ett toppmöte i slutet av november. Då lovade EU tre miljarder euro i stöd till Turkiets hantering av syriska flyktingar mot att Turkiet ökar ansträngningarna för att få ned antalet okontrollerade resenärer över Egeiska havet.

– Jag ser fram emot betydande framsteg i det här mötet med Turkiet för att implementera handlingsplanen, för att få ner flödet avsevärt och slå till mot smugglingsnätverken, säger Alexis Tsipras.

Mark Rutte, premiärminister i EU:s ordförandeland, Nederländerna, uttrycker försiktig optimism om framsteg.

– Det har handlar mer om att nå en gemensam inställning och jag är hyfsat optimistisk om att vi kan ta sådana steg i dag, säger Rutte på väg in till mötet.

Turkiets premiärminister Ahmet Davotoglu har träffat Rutte och Angela Merkel redan på förhand.

– I går hade jag väldigt konstruktiva samtal med Angela Merkel och Mark Rutte. Vi står sida vid sida, säger Davotoglu på väg in till dagens möte och hoppas att det ska bli både ”en framgångssaga och en vändpunkt”.

– Turkiet är redo att arbeta med EU. Turkiet är till och med redo att bli medlem av EU, säger Davotoglu.

Tar upp tidningstillslag

Stefan Löfven trycker på att Turkiet måste göra mer för att implementera handlingsplanen från i höstas.

– Vi har sett några förbättringar från Turkiets sida, bland annat tillträde på arbetsmarknaden för syriska flyktingar, men vi vill se mer naturligtvis och det är det vi ska prata om, säger Löfven på väg in till toppmötet.

Samtidigt påpekar han att han ser ”mycket allvarligt” på helgens hårdföra turkiska tillslag mot oppositionstidningen Zaman.

– Jag kommer naturligtvis att ta upp det vid lämpligt tillfälle. Jag tycker det är mycket mycket allvarligt det som har skett vad gäller media i Turkiet, säger statsministern.

Toppmötet i Bryssel

EU:s stats- och regeringschefer samlas i dag till dubbla toppmöten i Bryssel. Klockan 13 – en halvtimme senare än planerat – inleds ett lunchmöte med Turkiets premiärminister Ahmet Davotoglu som särskild gäst.

Klockan 15 – tidigast – håller sedan de 28 EU-ledarna ett möte på egen hand.

EU och Turkiet enades i höstas om en plan där EU bidrar med tre miljarder euro till stöd för syriska flyktingar i Turkiet, mot att Turkiet avsevärt förbättrar sin gränskontroll mot Grekland.

Samtidigt har EU utlovat en nystart i de utdragna förhandlingarna om turkiskt medlemskap i EU.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet