Härva kan fälla Tjeckiens regering

Publicerad

Tjeckiens regering hotas av en korruptionsskandal och de två mindre regeringspartierna kräver en förklaring av premiärminister Petr Necas. Oppositionen manar honom att avgå.

Skandalen blev ett faktum sedan polisen i veckan gjort razzior på regeringskansliet, försvarsdepartementet, i bostäder och på en bank. Åtta personer greps, bland dem Necas stabschef Jana Nagyova som är häktad som misstänkt för korruption och för att ha beordrat underrättelsetjänsten att spionera på individer av personliga skäl.

En annan av de gripna är chefen för den militära underrättelsetjänsten Milan Kovanda. Hans advokat säger att Kovanda medger att han satt personer under övervakning och att en av dem är premiärministerns hustru. Necas meddelade i veckan att han ligger i skilsmässa.

Tvår sina händer

Necas sade i ett uttalande i helgen att Nagyova har fått sparken och att han inte har någon kännedom om det hon anklagats för.

Skandalen har fått de två mindre regeringspartierna att kräva förklaringar.

– Situationen blir allvarligare timme för timme, sade Karolina Peake, ledare för det liberala partiet Lidem.

Ett möte mellan de tre regeringspartierna var utlyst på söndagen och en misstroendeomröstningen om regeringen väntas, troligen på tisdag.

Oppositionen kräver Necas avgång, något han avvisar. Nyval är ingen lösning, sade han.

Ställer ultimatum

Den mitten-vänsterorienterade oppositionen vill ha misstroendeomröstningen såvida inte premiärminister Necas avgår, deklarerar det socialdemokratiska partiet.

– Socialdemokraterna förväntar sig att premiärminister Petr Necas och hela regeringen avgår snarast möjligt. Om det inte sker, kommer socialdemokraterna att ta initiativ till en misstroendeomröstning, säger partirepresentanten Jeronym Tejc enligt nyhetsbyrån Reuters.

Minoritetsregeringen har överlevt åtta förtroendeomröstningar sedan 2010.

Fakta: Tjeckien

  • Nästa ordinarie val i Tjeckien ska hållas i maj 2014.
  • För att fälla Tjeckiens regering i en misstroendeomröstning krävs stöd av 101 ledamöter av de 200 i parlamentets underhus.
  • Korruptionsbevakarna i organisationen Transparency International rankade 2012 Tjeckien som mer korrupt än Costa Rica och Rwanda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.