Skådespelerskan Rose McGowan har anklagat filmproducenten Harvey Weinstein för våldtäkt. Foto: TT

Harvey Weinstein försökte stoppa anklagelserna om övergrepp med spioner

Uppdaterad
Publicerad

Filmproducenten Harvey Weinstein anklagas för övergrepp på en rad kvinnor. Nu kommer uppgifter om att han ska ha försökt mörklägga skandalen genom att anlita spioner som skulle pumpa offren på information.

Skådespelaren Rose McGowan var en av måltavlorna.

Hösten 2016 började Weinstein anlita privata säkerhetsföretag för att samla in uppgifter om kvinnor och journalister som försökte offentliggöra övergreppsanklagelser. Det visar dussintals dokument och vittnesmål från sju personer som var direkt inblandade i saken, enligt The New Yorker.

Övervakades av Weinstein

En av firmorna som anlitades var Kroll, som är ett av världens största säkerhetsföretag. Weinstein ska även ha kontrakterat Black Cube, ett företag som till stor del leds av före detta officerare inom den israeliska säkerhetstjänsten Mossad. Men även journalister ska ha hjälpt Weinstein att pumpa kvinnor på information och rapporterat tillbaka till filmproducenten eller de privata säkerhetsfirmorna.

Harvey Weinstein-affären

Arbetet ska ha pågått i ett år och övervakades personligen av Weinstein. Dussintals personer blev måltavlor för utredningar. Samtidigt som information samlades in upprättades även psykologiska profiler som ibland fokuserade på offrens personliga eller sexuella bakgrund.

Spelade in samtal

Enligt The New Yorker ska två privata utredare under falsk identitet ha träffat skådespelaren Rose McGowan, en av kvinnorna som nu anklagar Weinstein för övergrepp. En av utredarna, som gick under namnet Diana Filip, låtsades vara en förespråkare för kvinnors rättigheter och spelade i hemlighet in minst fyra samtal med skådespelaren. Samma utredare ska också ha träffat en journalist i syfte att ta reda på vilka kvinnor som pratade med medierna.

I själva verket var Diana Filip en före detta officer i den israeliska försvarsmakten och arbetade för Black Cube. När The New Yorkers reporter skickade Rose McGowan en bild på kvinnan kände hon igen henne direkt.

”Herregud. Diana Filip. I helvete heller”, skriver Rose McGowan i ett svar till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Harvey Weinstein-affären

Mer i ämnet