Saudiarabien stoppade utrikesministern Margot Wallström från att tala i måndags – nu fördömer hela Arabförbundet ministerns ”antisaudiska” uttalanden. Foto: TT

Kritik från arabiska ministrar mot Wallström

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesministern Margot Wallström stoppades från att tala inför Arabförbundet i måndags. Saudiarabien låg bakom blockeringen. Nu fördömer hela Arabförbundet ministerns ”antisaudiska” uttalanden, skriver Gulf News.

Arabiska utrikesministrar fördömer uttalanden som Wallström tidigare har gjort utanför den svenska riksdagen, enligt den saudiska statliga nyhetsbyrån SPA.

I ett uttalande som ska ha gjorts i går kväll när Arabförbundets utrikesministermöte i Kairo avslutades uttrycker ministrarna sitt ”fördömande och sin förvåning över att man gör sådana uttalanden, som inte stämmer överens med sanningen om att konungadömet Saudiarabiens författning är grundad på toleranta islamiska sharialagar, som säkerställer människans rättigheter och skyddar människors liv, ägodelar, ära och heder”.

Saudiavtalet

Även Gulf news publicerar uttalandet.

”Förändrar inget”

Utrikesdepartementet fick, enligt Margot Wallströms pressekreterare Erik Boman, del av uttalandet från Arabförbundet redan på måndagskvällen när det släpptes och ser inte så allvarligt på det.

– Man ska inte tillmäta det så stor betydelse. Det skickades redan igår så det är inget som kommit nu. Vi kände till det. Vår relation till Arabförbundet är god, säger Boman.

Han säger att Wallström hade ett möte med Arabförbundets generalsekreterare Nabil al-Arabi i går, när det var klart att hennes tal skulle ställas in.

– Där framfördes ingen sådan här kritik och han bad om ursäkt för det som hade inträffat. Jag tror att man mer ska tolka det här som ett sätt för Saudiarabien att rädda ansiktet, säger Boman.

– I sak förändrar det här ingenting. Det är fortfarande en sak mellan Saudiarabien och Sverige.

Romson: Tar lätt på detta

Vice statsminister Åsa Romson (MP) är inte direkt oroad över kritiken från Arabförbundet.

– Jag tar relativt lätt på det, för det är Arabförbundet, som bjöd in Margot Wallström för att prata, som har en intern problematik, som det här är en utlöpare av, säger Romson till TT.

Detta trots att hela Arabförbundet fördömer Wallströms uttalande om Saudiarabien.

– Våra relationer till Arabförbundet är i grunden bra, säger Åsa Romson.

Wallström stoppades

Wallström var inbjuden av Arabförbundets generalsekreterare och tanken var att hon skulle hålla ett invigningstal inför deltagarna i går måndag. Men talet stoppades kort inpå, och Wallström bekräftade även att det var Saudiarabien som blockerat henne från att tala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudiavtalet

Mer i ämnet