Foto: TT

Hela byn gick samman – för att fånga fräcka jordgubbstjuvar

Uppdaterad
Publicerad

Invånarna i den danska byn Saltum hade fått nog. I flera dagars tid hade någon eller några brutit sig in i deras jordgubbsstånd. Tillsammans med polisen gillrade de en listig fälla för att få bär-bovarna bakom lås och bom.

I Saltum, en by i norra Danmark, står ett jordgubbsstånd längs med vägen. Ståndet är obemannat, och tog man jordgubbar förväntades man också göra rätt för sig genom att lägga pengar i en låda.

Invånarna hade noterat att det fanns någon som inte respekterade detta, då pengarna plötsligt började försvinna från lådan – flera dagar i rad. De beslutade sig för att göra något åt situationen.

Byborna låg i bakhåll

När tjuvarna återvände den fjärde dagen visste de inte att de var observerade – av byborna som hade gillrat ett fälla för att fånga dem.

Förövarna visade sig vara två män, och när den ene smög in i jordgubbsbåset kröp bybor fram från sitt gömställe och skruvade fast dörren med en planka, så att han inte kunde ta sig ut.

Spikmatta utplacerad

Den andre mannen anade då oråd, och flydde fältet i sin bil. En spikmatta hade dock placerats ut, och efter att ha åkt in i den tvingades mannen fly till fots. Polisens hundpatrull hann ikapp och grep honom kort därefter.

– Byborna hade låst in den ene av de två männen, så honom kunde vi snabbt anhålla. Den andre flydde, men vi fick tag på honom, så vi har två häktningar, bekräftar Bruno Brix på Nordjyllands Politi, till Ekstrabladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.