Foto: TT

Hellre Bush än Obama i Afrika

Uppdaterad
Publicerad

Snart är Barack Obamas tid som USA:s president över. På många håll i världen har han varit en populär gestalt. Men i Afrika går meningarna isär. Många känner sig svikna av Obama och tycker att hans företrädare gjorde mer för kontinenten.

Obama, som har rötter i Kenya på sin fars sida, hade stora förväntningar på sig från människor i Afrika när han tillträdde i januari 2009. Kanske för stora. SVT Nyheter besökte Yeoville i Johannesburg, där människor från hela Afrika bor.

– Jag såg honom nästan som ett helgon i början. Han är ju afrikan! Men nu vet jag inte riktigt vad han har åstadkommit för oss, säger Roudah Malama från Zambia.

Amaha Isiah Prince. Foto: SVT

– Jag minns att människor i Ghana samlade och bad för honom när han kandiderade till president. Men han har svikit oss. Han har inget gjort något alls för oss, säger Amaha Isiah Prince från Ghana.

Fokuserade på Afrika i början

Att Barack Obama inte fokuserade på Afrika särskilt mycket i början av sin tid som president har kanske sin förklaring.

När Obama tillträdde i januari 2009 upplevde USA och världen en turbulent ekonomisk tid. Den så kallade Lehmankraschen sände chockvågar genom den finansiella sektorn över hela världen. I det läget låg helt enkelt inte Afrika särskilt högt upp på agendan för den nytillträdde presidenten.

Rykten om falska födelsebevis patriotism

Obamas nationella tillhörighet kringgärdades av många rykten i början av hans tid som president. Falska födelsebevis dök upp som hävdades visa att han egentligen var född i Kenya, vilket skulle ha diskvalificerat honom som president. Från högerradikala håll hävdades det också att Obama var muslim och hans patriotism ifrågasattes därmed. Det finns de som menar att Obama skulle ha riskerat att inte lyckas bli omvald för en andra period om han visat för stort engagemang i Afrika.

– En president i USA styr ju inte helt själv. Han alla dessa människor omkring sig som han måste anpassa sig till. Men det enda jag har sett att han kommit med till Afrika är sitt prat om gayrättigheter, säger Frank Eduard från Nigeria.

Frånvaro av satsningar göder missnöjet för Obama

Obamas insatser för homosexuellas rättigheter har inte varit populärt på alla håll i Afrika. Men framförallt är det kanske frånvaron av konkreta satsningar som ligger till grund för det ganska utbredd missnöjet med Barack Obama i Afrika. När hans föregångare George W Bush är välkänd och mycket populär för sina insatser mot hiv och aids har Obama inte gjort liknande stora och synliga satsningar. Det största initiativet som han gjort är Power Africa, ett projekt som har som mål att dubbla tillgången till elektricitet i Afrika söder om Sahara. Men Power Africa sjösattes 2013 och har inte hunnit sätta några avtryck i människors medvetande än.

”Han borde komma hit och se hur vi har det”

När Obama besökte sin fars hemland Kenya för första gången som president i juli 2015 tyckte många där att det verkligen var på tiden. SVT Nyheter träffade då Baracks faster.

Baracks faster visar stolt upp en bild på sin bror och Baracks far, som hon tycker är mycket lika.

– Han borde komma hit och se hur vi har det. Vi är många som har det svårt här, sa fastern Hawa Hussein Onyango Obama då. 

Namnet väcker känslor

Och förväntningarna på Barack Obama var kanske för högt ställda. Många trodde att hans afrikanska påbrå skulle innebära ett större engagemang för kontinenten. Och därmed blev besvikelsen desto större. För helt klart att Barack Obamas namn väcker känslor i Afrika söder om Sahara.

– Om man som afrikan blir president i USA, ja då blir man president över Afrika också. Jag älskar honom och kommer alltid att göra det, säger Ken Odhiambo från Kenya.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.