Foto: BBC

Hemingways bok ger tröst och hopp till unga

Uppdaterad
Publicerad

Ernest Hemingways ”En fest för livet” är just nu den bäst säljande utländska boken online i Frankrike. 500 exemplar beställs varje dag, vilket är femtio gånger fler än normalt.

Efter de brutala terrordåden i Paris har invånarna hittat en oväntad källa till tröst och hopp, skriver Bloomberg.com.

Folk läser ”En fest för livet” på Paris serveringar, och lägger också exemplar av den vid minnesplatserna över de omkomna i dåden.

Efter attacken mot Charlie Hebdo och det judiska snabbköpet Hyper Cacher i januari i år fick Voltaires, ”Traktat om toleransen” från 1763, ett uppsving. Efter terrorattackerna fredagen den 13 november började Hemingways bok att efterfrågas.  

”Och vi var unga och inget var lätt där”

”En fest för livet” utgavs postumt första gången 1964, tre år efter Hemingways död.

Boken skildrar hans första år som författare. Paris är staden som aldrig upphör att rusa i blodet, om man fått turen att uppleva den som ung, skriver Hemingway. 

Den skildrar livet på barer och caféer i Paris på 1920-talet och möten med personligheter som Ezra Pound och Gertrude Stein. 

På sociala medier uppmanar parisarna varandra att trotsa terrorn genom att fortsätta röra sig i utelivet i staden där man, enligt Hemingway, ”äter bra och billigt, och dricker bra och billigt.”

I BBC:s inslag här ovan kan ni lyssna till unga i Paris, som reciterar Hemingway. Texterna är en kärleksförklaring till Paris och till invånarnas sätt att leva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.