Fortfarande råder undantagstillstånd i Frankrike, vilket bland annat ger polisen utökade möjligheter att söka och gripa personer. Arkivbild. Foto: TT

Fem gripna efter att hemmagjord bomb hittats i Paris

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer har gripits i en ny terrorbrottsutredning Frankrike, sedan en hemmagjord bombanordning upptäckts i utkanten av Paris den gångna helgen.

Åklagare i Paris har inlett en utredning om terrorbrott sedan man i helgen upptäckt en hemmagjord bombanordning i stadens sextonde arrondissement.

Bomben hittades vid ett höghus nära porte d’Auteuil, i huvudstadens västra delar, uppger poliskällor för le Point. Två behållare med explosiv gas hittades i byggnaden och två andra på trottoaren utanför.

En mobiltelefon kopplad till behållarna tros ha varit tänkt som en ”antändningsanordning”, som dock fallerade och inte lyckades detonera bomben.

Upptäckts av boende

Bomben upptäcktes av en boende i huset, som tidigt på lördagsmorgonen väcktes av oljud, som troligen orsakats av personerna som planterat dit bombanordningen.

Den boende fick syn på anordningen och kunde larmade polis och räddningstjänst som evakuerade och spärrade av platsen, innan bombgruppen kunde oskadliggöra anordningen.

Fem gripna

Under måndagen kunde sedan fem personer gripas, med koppling till händelsen. Bland de gripna finns en huvudmisstänkt man, känd av underrättelsetjänsten för sina kopplingar till en radikal islamistisk gruppering.

De övriga gripna ska vara personer ur mannens närmsta krets.

Polis har i nuläget inte lyckats fastställa varför bomben placerades just i det aktuella huset, som enligt franska medier ligger på en lågtrafikerad gata, långt från Paris mer välbesökta områden.

FAKTA: Terrordåd i Frankrike

En rad terrordåd har drabbat Frankrike de senaste åren. Bland annat mördades tolv personer i januari 2015 i en attack mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris. Dagen därpå dödades fem personer i samband med att en beväpnad man tog flera personer som gisslan i en judisk butik. Förövarna hade svurit trohet mot al-Qaida respektive Islamiska staten (IS).

I november samma år gick beväpnade IS-jihadister till attack mot en fotbollsarena, flera kaféer och konserthuset Bataclan i Paris. 130 människor mördades i de samordnade attackerna, de dödligaste i sitt slag i fransk historia.

I juli 2016 dödades 84 personer av en man som med en lastbil plöjde genom en stor samling människor som samlats för att fira nationaldagen i Nice. IS har påstått sig ligga bakom det dådet.

Fortfarande råder undantagstillstånd i Frankrike, vilket bland annat ger polisen utökade möjligheter att söka och gripa personer. Undantagstillståndet förlängdes i december till att gälla över parlaments- och presidentvalen i våras.

President Emmanuel Macron har lovat att häva tillståndet någon gång under hösten, troligtvis i november.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.