Foto: TT arkiv

Het abortdebatt blossar upp i Italien

Publicerad

Guvernören i Roms region Lazio vill garantera aborträtten genom att anställa två sjukhusgynekologer med villkoret att de inte är samvetsvägrare. Beslutet har lett till en enorm debatt om vad som är viktigast. Kvinnors lagliga rätt till fri abort eller läkares rätt att vägra utföra den.

Inte sedan abort blev lagligt 1978, har abortfrågan väckt så starka känslor i Italien. Den katolska kyrkan, ja till livet-aktivister och delar av den politiska högern, beskyller Lazios guvernör Nicola Zingaretti för allt från nazistiska tendenser till att förespråka en dödskultur och bryta mot Italiens grundlag. 

Samvetsvägrare

Bakgrunden är att 70 procent av italienska läkare är samvetsvägrare i abortfrågan. I vissa regioner, till exempel Sicilien i söder och Alto Adige i norr, gäller det ända upp till 90 procent av läkarna. På många håll  är det alltså nästan omöjligt för en kvinna att få abort, trots att det är en laglig rättighet.

Regionen Lazio beslöt därför att anställa två läkare på sjukhuset San Camillo med den uttryckliga uppgiften att utföra just aborter. Med anställningen kom villkoret att läkarna inte fick vara samvetsvägrare. Om de blir det under sitt första halvår som anställda, kan de avskedas.

– Jag vill inte starta ett religionskrig, bara garantera en laglig rättighet, säger Nicola Zingaretti i en intervju i dagstidningen La Repubblica.

Rasande biskopar

Men religionskrig har det blivit, trots att det handlar om blott två av de 2.200 läkare som är anställda av regionen. Den italienska biskopskonferensen rasar mot Zingaretti och menar att regionen uppmuntrar till abort.

– Hälsovårdsministeriet har nyligen gjort en utredning som visar att de läkare som utför aborter är fullt tillräckliga, säger till exempel den 86-årige pensionerade biskopen Camillo Ruini. 

Men läkarna i organisationen Laiga, som vill skydda den fria aborten, håller inte med. Statistiken visar hur många aborter som har utförts, men inte hur stort behovet är. 

Illegala alternativ

– Säg att 30 kvinnor kommer till en abortmottagning och att 10 av dem får tid för abort. Vad händer med de andra 20? Några kommer kanske tillbaka dagen efter. Några enstaka kanske föder sina barn. Resten gör illegal abort, säger Laigas ordförande, gynekologen Silvana Agatone i en teveintervju.

Hon och hennes kollegor vårdar ofta kvinnor efter illegala, farliga ingrepp.   

2015 fick Italien en anmärkning från Europarådet för att kvinnors hälsa inte garanterades, detta eftersom det är så svårt att få abort på de allmänna sjukhusen. I dag kan myndiga kvinnor få så kallade dagen efter-piller receptfritt. Men information och rådgivning i dessa frågor är mycket dålig.

Prövas i domstol

Med stor sannolikhet kommer Lazios anställningsförfarande att granskas av Konstitutionsdomstolen. Italiens grundlag erkänner nämligen också rätten att vara just samvetsvägrare. 

– 78 procent av läkarna i Lazio är samvetsvägrare. Det är inte dem som är i fara här, utan tvärtom. Det vill säga kvinnorna som dagligen nekas rätten till abort, säger guvernör Nicola Zingaretti. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.