Foto: TT

Hillary Clinton: Avgörandets stund är här

Uppdaterad
Publicerad

USA står inför en avgörandets stund. Det är vad Hillary Clinton kommer att säga när hon snart talar som den första kvinnliga presidentkandidaten i det demokratiska partiets historia.

Omkring klockan 04.30 svensk tid ska Hillary Clinton gå på scenen i Philadelphia, i en redan nu fullpackad arena. Redan två timmar innan hade golvet framför scenen blivit fullt av människor som vill lyssna på partiets presidentkandidat.

”Starka krafter hotar att dra oss isär”

SVT Nyheter har tagit del av utdrag ur talet, från Clintons kampanj. De avslöjar att Clinton kommer att tala om att hon, de framför henne, hela USA, befinner sig inför en avgörande tid.

USA-val 2016

”Starka krafter hotar att dra oss isär. Tilliten och respekten håller på att nötas ut. Och precis som för våra grundare så finns inga garantier. Det är verkligen upp till oss. Vi måste bestämma om vi tänker jobba tillsammans, så att vi alla kan växa tillsammans”, kommer Clinton att säga enligt utkastet.

”Vi kommer att anta utmaningen”

Talet blir sannolikt det viktigaste hon någonsin kommer att hålla i sin politiska karriär, det följer på en vecka där talare efter talare – till och med hennes forna motståndare Bernie Sanders – stått på scenen och hyllat henne. Som den som är bäst lämpad för jobbet, som en person som aldrig ger upp när det blåser hårt.

Och hårda vindar är precis vad presidentkandidaten, och den förra utrikesministern, kommer att tala om.

”Vi ser med klar blick på vilka utmaningar vårt land möter. Men vi är inte rädda. Vi kommer att anta utmaningen, precis som vi alltid gjort.”

”Mitt främsta uppdrag blir att skapa fler bra jobb”

Hillary Clinton kommer inatt att officiellt acceptera nomineringen i samband med talet. Enligt de delar som släppts kommer hon i sitt tal att prata om jobben, en av de kanske viktigaste valfrågorna.

”Mitt främsta uppdrag som president blir att skapa fler möjligheter och fler bra jobb med bättre löner här i USA. Från min första dag vid makten till min sista. Särskilt på platser som alltför länge varit lämnade utanför.”

Jobben kommer att vara en viktig del av talet, enligt utkastet, men även de utmaningar USA möter utanför sina egna gränser – som terrorhotet och de attacker som skakat världen det senaste året.

Ska sy ihop flera teman

Kampanjchefen säger till Reuters att talet kommer att sy ihop ”många viktiga teman och tala om hur det här valet är avgörande för väljarna.”

Innan Clinton går på scenen kommer hon att introducerats av dotter, Chelsea Clinton. SVT Nyheter kommer att rapportera om talet direkt här på svtnyheter.se, på plats från konventet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet