Alexander Van der Bellen, nyvald president i Österrike, efter att högernationalisten Norbert Hofer erkänt sig besegrad. Foto: TT

Historiskt presidentval i Österrike

Uppdaterad
Publicerad

Österrike kunde ha blivit första landet i efterkrigstidens Västeuropa att välja en högerpopulistisk statschef. Men nu pekar allt på att motkandidaten Alexander van der Bellen tar hem presidentvalet. ”Jag är oändligt ledsen över att det inte gick vägen”, skriver Norbert Hofer som erkänner sig besegrad.

Strax efter att vallokalerna hade stängt pekade allt på att van der Bellen hade tagit hem valet framför högernationalisten Norbert Hofer.

När alla söndagens röster var räknade var siffrorna 51.7 mot 48.3 procent. Opinionsundersökningar tyder på att det slutliga valresultatet kommer att stanna på 53,3 mot 46,7 procent när de cirka 500.000 poströsterna har räknats, skriver AP.

Enligt tjänstemän är utgången klar, även om procentsiffrorna kan komma att ändras. Poströsterna som utgör en betydande del kommer att räknas först på måndagen, skriver Krone.at.

”Etablissemanget har vunnit”

Det dröjde inte länge innan Hofers kampanjledare erkände sitt läger besegrat, skriver Reuters.

– När allt kom omkring gick det inte riktigt vägen. I det här fallet har etablissemanget – som än en gång ingrep för att blockera, göra motstånd mot och förhindra förnyelse – vunnit, säger kampanjledaren Herbert Kickl till tv-kanalen ORF.

I sin första intervju efter valsegern sade Van der Bellen:

– Jag hoppas efter sex år att människor inte ska säga ”titta där går presidenten”, utan de ska säga där går ”vår president”. Jag representerar också dem som inte röstat på mig, och många är bekymrade över arbetsplatser, pensioner och sjukvård och deras oro måste höras mer i den politiska debatten, men Österrike ska fortsätta att vara ett pro-europeiskt och öppet land.

”Väljarna har alltid rätt”

Hofer gratulerar Van der Bellen till segern via sin Facebooksida.

”Kära vänner! Jag tackar er. Ni har stött mig så storartat och jag är oändligt ledsen över att det inte gick vägen. Jag hade gärna sett efter vårt Österrike. Jag gratulerar Alexander Van der Bellen till hans framgång och ber alla österrikare att hålla ihop och arbeta tillsammans. Vi är alla österrikare, oavsett, vad vi bestämde oss för vid valurnan”, skriver han på Facebook.

I medicentret i kejsarborgen Hofburg i Wien var det våldsam trängsel mellan fotograferna när Alexander Van der Bellen och Norbert Hofer möttes för intervjuer i presscentrumet. De skakade länge hand och småpratade.

– Väljarna har alltid rätt. En majoritet har valt Alexander Van der Bellen och jag uppmanar mina väljare att respektera det och tillsammans arbeta för ett bättre Österrike, sade Norbert Hofer.

Spekulationerna har redan börjat om att han kommer att försöka bli ny partiledare för FPÖ.

Reaktioner på Twitter

Reaktionerna strömmar in via sociala medier.

Tysklands finansminister Sigmar Gabriel skriver på Twitter:

”En sten faller från hjärtat i hela Europa! Valet i Österrike är en klar seger för förnuftet mot högerpopulismen. Lyckönskningar till Van der Bellen!”

Marine Le Pen, partiledare för franska Nationella Fronten, twittrar:

”Gratulerar FPÖ som kämpade modigt.”

Även Geert Wilders, ledare för det högerpopulistiska partiet PVV i Nederländerna, skriver på Twitter att FPÖ kämpade modigt.

Gratulerar till segern

Miljöpartiets EU-parlamentariker Bodil Valero skriver i en kommentar till SVT Nyheter:

”Det är väldigt glädjande att allt pekar på att en majoritet av det österrikiska folket vill ha Alexander Van der Bellen som president. Efter den senaste tidens kalla populistiska vindar är det här en symboliskt viktig seger för det öppna och humana samhället och ett ansvarstagande för våra gemensamma demokratiska grundvärderingar.”

Rolf Fredriksson, SVT:s utsände i Österrike. Foto: SVT

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk gratulerar Van der Bellen till segern.

”Vid en tid då vi står inför många svåra utmaningar, kommer Österrikes fortsatta konstruktiva medverkan till att hitta gemensamma europeiska lösningar och behålla vår europeiska enighet att fortsätta vara oumbärlig”, säger han i ett uttalande.

Bitter och smutsig valrörelse

Statsvetare har beskrivit valet som historiskt. Landet kunde ha blivit det första i efterkrigstidens Västeuropa att välja en högerpopulistisk statschef, skriver TT.

Valrörelsen har varit lång, bitvis bitter och smutsig. Hofer vann presidentvalets första omgång i april, där han slog ut kandidaterna från SPÖ och ÖVP, de två partier som har dominerat österrikisk politik sedan andra världskriget, skriver TT.

Van der Bellen vann sedan andra omgången i maj med bara 31.000 röster mot Hofer. FPÖ lyckades dock få segern ogiltigförklarad av författningsdomstolen, som kom fram till att valet inte hade gått rätt till.

Men den här gången kommer FPÖ inte att bestrida resultatet, meddelar partiledaren Heinz-Christian Strache.

– Den här gången finns det inga klagomål. I dag kan vi vara säkra på att medborgarnas röster hanterades på rätt sätt, säger han i österrikisk tv, enligt AFP.

Presidentposten i Österrike är främst ceremoniell.

Nästan 6,4 miljoner personer fick rösta i valet.

Norbert Hofer

  • Norbert Hofer är 45 år gammal och bosatt i den lilla staden Pinkafeld i Burgenland, nära gränsen till Ungern. Utbildad flygtekniker.
  • Kandiderar för FPÖ (Frihetspartiet), ett högerpopulistiskt och nationalkonservativt parti som grundades 1955, bland annat av nazister. Sedan dess har FPÖ suttit i koalitionsregeringar med både socialdemokratiska SPÖ och kristdemokratiska ÖVP.
  • Hofer vill skydda Österrikes gränser och begränsa EU:s inflytande. Han är kritisk till frihandelsavtalet TTIP, vill sänka skatterna och satsa mer pengar på militären.
  • Hotade under valrörelsen flera gånger med att fälla regeringen under vissa omständigheter, något som är konstitutionellt möjligt men inte varit praxis för österrikiska presidenter.
  • 2003 skadades Hofer i en skärmflygningsolycka, vilket gör att han i dag går med käpp.

Källa: TT

Alexander Van der Bellen

Alexander Van der Bellen är 72 år gammal och bosatt i Wienstadsdelen Mariahilf. Professor i nationalekonomi.

Kandiderar som fristående kandidat, men har en bakgrund i partiet De gröna, som han var ordförande för mellan 1997 och 2008. Mellan 1994 och 2012 var han ledamot i nationalrådet, den ena delen av det österrikiska tvåkammarparlamentet.

Van der Bellen har sagt sig vilja försvara den liberala demokratin. ”Frihet, jämlikhet, solidaritet och tolerans” var värden som han lyfte fram under den sista tv-sända debatten före valet.

Positiv till EU-samarbetet och engagerad i miljö- och klimatfrågor.

Van der Bellen har påbrå från Estland och Ryssland.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.