En liten pojke i byn Minagh i norra Syrien är på väg in till sin familj. Familjen bor kvar i rasmassorna efter att deras hem förstördes i en flygattack. Foto: Niclas Berglund/SVT

Hjälbehovet störst i Syrien och söder om Sahara

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingar från Syrien och länderna söder om Sahara får mest av Sidas humanitära bistånd under 2015. Det visar Sidas beslut om fördelningen av årets anslag som SVT nu kan redovisa.

Flyktingarna från kriget i Syrien är den enskilda humanitära katastrof som får mest stöd från Sida under det kommande året. 200 miljoner kronor fördelas till organisationer verksamma bland Syrien-flyktingar.

Hjälp inne i Syrien

– Vi fortsätter stöd till läger i grannländerna, men vi försöker nu också att planera för att få in stöd till flyktingar inne i Syrien, till kommuner och andra inne i Syrien för att det ska finnas tillgång till mat och skolor i områden dit många internflyktingar kommer, säger Sidas generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka till SVT i en kommentar till det senaste fördelningsbeslutet.

Syrienkriget

Söder om Sahara

Den andra stora satsningen från Sida gäller en grupp länder söder om Sahara. 238 miljoner kronor fördelas till projekt i Burkina Faso, Mali, Niger, Nigeria och Tchad.

– Det är länder där det sen länge kontinuerligt pågår konflikter, det har varit torka och dåliga skördar. Det är samtidigt väldigt olika med krig i en del av landet och lugnare i andra delar, säger Charlotte Petri Gornitzka.

Stödet till länderna söder om Sahara pågår samtidigt som Sverige i år skickar en militär styrka till FN:s fredsbevarande trupper i Mali. Men enligt Sidas generaldirektör har det ingenting att göra med Sidas beslut om stöd till projekt i Mali.

– Det är helt olika beslut, vi genomför humanitärt bistånd medan riksdag och regering beslutar om att sända militär. Vår erfarenhet är att det är viktigt att inte blanda ihop de båda uppdragen, säger Sidas Charlotte Petri Gornitzka. Vi kan utbyta information med militären om säkerhetsläget, men sen måste vi som arbetar med det humanitära biståndet skapa tillit hos befolkningen för vårt uppdrag, och vi har lärt oss att arbeta parallellt.

Jemen glömd konflikt

Ett annat land som får stort svenskt humanitärt stöd är Jemen. Enligt Sida är det ett land som inte uppmärksammas i västerländska medier och internationella hjälporganisationer har svårt att verka där.

– Vi kan skicka in humanitärt stöd via FN-organisationer som har lokala kontakter i Jemen, och får oss är det viktigt att verka där det finnas stora hjälpbehov men där andra inte är aktiva, säger Charlotte Petri Gornitzka.

Av Sidas budget på över 27 miljarder kronor går 2,7 miljarder till humanitärt stöd. I år är en ovanligt stor del inte fördelad på olika projekt utan sparas i en reserv på 700 miljoner kronor. Erfarenheten från förra året med ebola-epidemin visar att oväntade humanitära kriser snabbt kan dyka upp och därför är det enligt Sida viktigt med en stor reserv för det oväntade.

Fakta: Hit går Sidas humanitära stöd

  • Sahel-länder (Burkina Faso, Mali, Niger, Nigeria, Tchad) – 222 miljoner kronor   
  • Syrien-krisen – 200 miljoner kronor
  • Kongo – 165 miljoner kronor
  • Sydsudan-krisen – 146 miljoner kronor
  • Afghanistan  123 miljoner kronor
  • Somalia-krisen – 114 miljoner kronor
  • Jemen – 110 miljoner kronor
  • Palestina – 96 miljoner kronor
  • Centralafrikanska republiken – 70 miljoner kronor
  • Myanmarkrisen – 68 miljoner kronor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet